Laat cliënt en wijkverpleegkundige samen beslissen over zorg

De cliënt en de wijkverpleegkundige moeten samen beslissen welke zorg nodig is. Geld mag dat niet in de weg staan. Er moet maatwerk komen; zorg die aansluit bij de behoefte van patiënten. Dat schrijven Patiëntenfederatie NPCF, Ieder(in) en Per Saldo in een brief aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer overlegt morgen over wijkverpleging. Staatssecretaris van Rijn wil één tarief voor wijkverpleging in 2017. Daarin vallen verpleging en verzorging. De staatssecretaris wil daarmee de regeldruk voor wijkverpleegkundigen verminderen. De wijkverpleegkundige zou dan ‘meer tijd overhouden om in overleg met de mensen thuis goede zorg te bieden’. Dat is een mooi uitgangspunt, vinden de patiëntenorganisaties, maar het kan ook nadelig uitpakken voor cliënten.

Het risico bestaat dat zorgaanbieders goedkoper verzorgend personeel gaan inzetten bij cliënten die zwaardere verpleegkundige zorg nodig hebben. Dat mag niet, vinden de patiëntenorganisaties. Ze vragen de Tweede Kamer om te garanderen dat iedereen die verpleging nodig heeft dat ook krijgt.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!