Landelijk zorgdebat op nieuwjaarsbijeenkomst patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Maar een op de vijf mensen krijgt echt de zorg en ondersteuning die hij of zij nodig heeft. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan tienduizend mensen. Het is gedaan door Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en het Landelijk Platform GGz.

De resultaten van het onderzoek zijn de basis voor een verkiezingsdebat dat de drie organisaties maandag 16 januari houden tijdens hun gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst.

Dan debatteren de zorgspecialisten van CDA, PvdA, VVD, SP, Groenlinks en D66 over drie belangrijke zorgthema’s. Dat zijn passende zorg en maatwerk, inspraak en zeggenschap en meedoen en betaalbaarheid.

Uit het onderzoek blijkt dat er een wereld van verschil is tussen wat mensen willen en ervaren en wat er echt gebeurt. Zo vindt 88 procent van alle ondervraagden het belangrijk dat patiënten en cliënten mogen meepraten en beslissen over zorg die gemeenten, zorgaanbieders en verzekeraars en zorgkantoren geven. Maar slechts 15 procent krijgt die kans. Ook bij betaalbaarheid wringt de schoen. Een op de drie mensen ziet soms af van zorg, hulp of medicijnen omdat ze het geld niet hebben.

Aan de politici van de zes partijen wordt telkens de vraag voorgelegd wat hun partij na de verkiezingen gaat doen om deze kloof tussen droom en daad te dichten.

De nieuwjaarsbijeenkomst en het debat zijn op maandag 16 januari van 14.30 tot 18.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht. Media zijn welkom. 

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!