Persoonlijke gezondheidsomgeving komt gratis beschikbaar

Iedereen die dat wil kan komende jaren kosteloos een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kiezen en gebruiken. Dat heeft minister Bruins vandaag bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat de gekozen PGO voldoet aan de eisen van het MedMij-programma.

Steeds meer mensen willen regie over hun eigen gezondheidsgegevens. Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een digitaal hulpmiddel, bijvoorbeeld een website of app, waarmee je toegang hebt tot je eigen gezondheidsgegevens en deze kunt verzamelen, beheren en delen. Daarnaast kan je gegevens toevoegen die je zelf hebt gemeten en zitten er in een PGO allerlei aanvullende functionaliteiten die je ondersteunen in je gezondheid en zorg.

Veilig en betrouwbaar

Persoonlijke gezondheidsomgevingen met een MedMij-label zijn veilig en betrouwbaar. Dat betekent dat jouw gezondheidsgegevens probleemloos en veilig uitgewisseld kunnen worden tussen PGO’s met een MedMij-label en de systemen van zorgaanbieders die ook over een MedMij-label beschikken. Zo zorgt MedMij er voor dat gezondheidsdata uit verschillende bronnen op eenzelfde, maar ook veilige en vertrouwde manier bijeen gebracht kunnen worden. Dat is belangrijk, want het gaat tenslotte om persoonlijke medische informatie.

Op dit moment zijn er nog geen persoonlijke gezondheidsomgevingen die een MedMij-label hebben. Sinds de zomer van 2018 hebben tientallen aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen zich bij MedMij aangemeld als kandidaat-deelnemer. Na het succesvol doorlopen van het gehele toetsingsproces, kan een aanbieder zich deelnemer van MedMij noemen. Naar verwachting beschikken komende maand de eerste PGO’s over het MedMij-label. Bij de start van de regeling zal er keuzevrijheid zijn tussen diverse veilige PGO’s. Een actueel overzicht van persoonlijke gezondheidsomgevingen is te vinden op de Digitale ZorgGids van Patiëntenfederatie Nederland. Binnenkort komt een onafhankelijke PGO-keuzehulp beschikbaar die mensen helpt bij het kiezen van de PGO die het beste bij hun wensen en gezondheidssituatie aansluit.

> Lees hier het nieuwsbericht van de Rijksoverheid

> Lees hier meer over PGO's

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!