Inbreng Patiëntenfederatie voor de Tweede Kamerverkiezingen

De Patiëntenfederatie heeft (stand-)punten aan de politieke partijen meegegeven om de zorg voor patiënten te verbeteren. Bekijk hier ons verkiezingsmanifest en welke onderwerpen de Patiëntenfederatie - weer - onder de aandacht brengt voor de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023.

Torentje Den Haag voor Verkiezingen

Wat wil de politiek veranderen aan de zorg voor patiënten?

Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. Die dag zullen ook miljoenen patiënten hun stem uitbrengen, voor wie de toekomst van de zorg een erg belangrijk verkiezingsthema is. Daarom vroeg Patiëntenfederatie Nederland verschillende politieke partijen wat zij willen veranderen in de zorg als zij aan de macht komen én welke rol zij voor patiënten daarin weggelegd zien. Hieronder hebben wij de antwoorden van partijen die op onze vragen gereageerd hebben op een rijtje gezet.

Wat doen politieke partijen tegen de (stapeling van) zorgkosten voor patiënten?

De Patiëntenfederatie benoemt in haar Verkiezingsmanifest ‘Passende zorg: niet minder maar anders’ 8 verbeterpunten voor de zorg. Inmiddels zijn de verkiezingsprogramma's gereed. Op 22 november 2023 brengen Nederlanders, waaronder miljoenen patiënten, hun stem uit. Patiëntenfederatie Nederland bekeek verkiezingsprogramma’s van 15 politieke partijen en zette hun standpunten op het gebied van de aanpak van stapeling zorgkosten, digitalisering en ouderenzorg op een rij.
In de eerste aflevering van de rubriek ‘Wat doen politieke partijen voor de zorg’ heeft Patiëntenfederatie Nederland op een rijtje gezet wat de politieke partijen willen doen tegen de (stapeling van) zorgkosten voor patiënten.

Wat doen politieke partijen op het thema Ouderenzorg

De Patiëntenfederatie benoemde in haar Verkiezingsmanifest ‘Passende zorg: niet minder maar anders’ 8 verbeterpunten voor de zorg. Inmiddels zijn de verkiezingsprogramma's gereed. Op 22 november 2023 brengen Nederlanders, waaronder miljoenen patiënten, hun stem uit. Patiëntenfederatie Nederland bekeek verkiezingsprogramma’s van 15 politieke partijen en zette hun standpunten op een rij. In de tweede aflevering van de rubriek ‘Wat doen politieke partijen voor de zorg’ heeft Patiëntenfederatie Nederland op een rijtje gezet welke plannen de politieke partijen hebben voor de Ouderenzorg.

Wat doen politieke partijen op het thema Digitale Zorg

De Patiëntenfederatie benoemde in haar Verkiezingsmanifest ‘Passende zorg: niet minder maar anders’ 8 verbeterpunten voor de zorg. Inmiddels zijn de verkiezingsprogramma's gereed. Op 22 november 2023 brengen Nederlanders, waaronder miljoenen patiënten, hun stem uit. Patiëntenfederatie Nederland bekeek verkiezingsprogramma’s van 15 politieke partijen en zette hun standpunten op een rij. In de tweede aflevering van de rubriek ‘Wat doen politieke partijen voor de zorg’ heeft Patiëntenfederatie Nederland op een rijtje gezet welke plannen de politieke partijen hebben voor digitale zorg.

Het grote Zorgdebat 2023

Op 13 november was Het Grote Zorgdebat 2023, mede-georganiseerd door Patiëntenfederatie Nederland. Negen kandidaat-Kamerleden; Judith Tielen (VVD), Danielle Jansen (NSC), Julian Bushoff (GroenLinks -PvdA), Wieke Paulusma (D66), Bart van den Brink (CDA), Nico Drost (ChristenUnie), Nicki Pouw-Verweij (BBB), Jimmy Dijk (SP) en Fleur Agema (PVV) debatteerden over preventie, de arbeidsmarkt, passende zorg en de impact van vergrijzing op de zorg.

Het Grote Zorgdebat 2023 - Interviews met negen kandidaat-Kamerleden

Verkiezingsmanifest 'Kies voor passende zorg: niet minder, maar anders!'

Volgens Patiëntenfederatie Nederland zijn er fundamentele politieke keuzes nodig om de goede zorg voor patiënten de komende decennia te garanderen: “Patiënten in Nederland moeten op goede zorg kunnen (blijven) rekenen. Wij geloven dat dat kan door meer regie, een efficiëntere organisatie, beter gebruik van technologie en intensievere samenwerking over zorgdomeinen en instellingsmuren heen. Al die veranderingen kunnen bovendien alleen goed plaatsvinden met inbreng en inspraak van patiënten. Zij moeten daarin een sterke positie krijgen. Ons verkiezingsmanifest helpt politieke partijen hopelijk om daarvoor de goede keuzes te maken.”

Oproep zorg- en overheidspartijen: ‘Zet zorguitdagingen niet in de ijskast’

Volgens de zorgpartijen en betrokken overheidspartijen staat Nederland voor de urgente uitdaging om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Van platteland tot stad, voor jong tot oud en voor ieders portemonnee. Iedereen in Nederland heeft goede passende zorg nodig vinden de ondertekenaars van hun brief aan de Tweede Kamer.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!