ACM, LHV en Patiëntenfederatie pakken overstapbelemmeringen patiënten bij huisartsen aan

Patiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd. Uit een enquête onder huisartsen van de ACM blijkt dat een op de vijf huisartsen wel eens nieuwe patiënten onterecht weigert. Het gaat dan om huisartsen die de overstapregels niet kennen. Ook weigeren ze soms patiënten omdat ze het niet netjes vinden klanten van andere huisartsen in de omgeving over te nemen.

EenanderehaKLTegelijkertijd blijkt dat het overgrote deel van de huisartsen (94%) het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts kunnen kiezen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Patiëntenfederatie Nederland gaan met de ACM de regels voor overstappen van huisarts beter onder de aandacht brengen. Bij dokters en patiënten.

Patiënten zijn vrij in keuze huisarts

Patiënten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen. De LHV en de Patiëntenfederatie Nederland hebben hierover eerder de brochure ‘Wisselen van huisarts’ gepubliceerd. Hierin staat dat huisartsen patiënten alleen in een aantal gevallen kunnen weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of omdat er een te grote reisafstand tussen patiënt en huisarts zit.

De Mededingingswet verbiedt huisartsen patiënten of werkgebieden onderling te verdelen. Het is ook verboden om af te spreken geen patiënten van elkaar over te nemen. Toch krijgt de ACM regelmatig signalen van patiënten die ten onterechte door een huisarts zijn geweigerd. Als patiënten eenvoudig kunnen overstappen, stimuleert dat huisartsen hun dienstverlening af te stemmen op de behoeften van patiënten.

Hardnekkig probleem

Patiëntenfederatie Nederland is blij dat het overstappen opnieuw onder de aandacht wordt gebracht bij dokters en patiënten. Directeur Dianda Veldman: “Niet kunnen wisselen van huisarts is een hardnekkig probleem. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de mensen die willen overstappen dat niet kan. Daarom is het goed dat dit probleem opnieuw onder de aandacht wordt gebracht.”

> Bekijk hier de brochure 'Een andere huisarts kiezen'

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona