ACM, LHV en Patiëntenfederatie pakken overstapbelemmeringen patiënten bij huisartsen aan

Patiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd. Uit een enquête onder huisartsen van de ACM blijkt dat een op de vijf huisartsen wel eens nieuwe patiënten onterecht weigert. Het gaat dan om huisartsen die de overstapregels niet kennen. Ook weigeren ze soms patiënten omdat ze het niet netjes vinden klanten van andere huisartsen in de omgeving over te nemen.

EenanderehaKLTegelijkertijd blijkt dat het overgrote deel van de huisartsen (94%) het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts kunnen kiezen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Patiëntenfederatie Nederland gaan met de ACM de regels voor overstappen van huisarts beter onder de aandacht brengen. Bij dokters en patiënten.

Patiënten zijn vrij in keuze huisarts

Patiënten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen. De LHV en de Patiëntenfederatie Nederland hebben hierover eerder de brochure ‘Wisselen van huisarts’ gepubliceerd. Hierin staat dat huisartsen patiënten alleen in een aantal gevallen kunnen weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of omdat er een te grote reisafstand tussen patiënt en huisarts zit.

De Mededingingswet verbiedt huisartsen patiënten of werkgebieden onderling te verdelen. Het is ook verboden om af te spreken geen patiënten van elkaar over te nemen. Toch krijgt de ACM regelmatig signalen van patiënten die ten onterechte door een huisarts zijn geweigerd. Als patiënten eenvoudig kunnen overstappen, stimuleert dat huisartsen hun dienstverlening af te stemmen op de behoeften van patiënten.

Hardnekkig probleem

Patiëntenfederatie Nederland is blij dat het overstappen opnieuw onder de aandacht wordt gebracht bij dokters en patiënten. Directeur Dianda Veldman: “Niet kunnen wisselen van huisarts is een hardnekkig probleem. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de mensen die willen overstappen dat niet kan. Daarom is het goed dat dit probleem opnieuw onder de aandacht wordt gebracht.”

> Bekijk hier de brochure 'Een andere huisarts kiezen'

CBS: Vaker online herhaalrecept of consult aangevraagd
ICT&Health, 19 april

Bezettingsnorm blijft struikelblok bij kwaliteitskader spoedzorg