Appel slechter voor tanden dan cola

Een appel eten kan vier keer zo schadelijk zijn voor je tanden als koolzuurhoudende drank. Ook vruchtensap, wijn en bier beschadigen de tanden, maar in mindere mate dan appels. Dat zeggen onderzoekers op nu.nl. De onderzoekers zochten naar een verband tussen tanderosie en voeding bij ruim 1000 mensen tussen de 18 en 30 jaar.

De onderzoekers keken naar beschadigingen in het glazuur en het tandbeen. Mensen die appels eten hadden bijna vier keer zo vaak beschadigingen aan het tandbeen. Frisdrankdrinkers hadden geen verhoogd risico.
"Het gaat niet alleen om wat we eten, maar ook hoe we het eten. Appels zijn natuurlijk gezond, maar als je ze langzaam eet beschadigt de hoge zuurgraad van appels je tanden.", zegt professor David Bartlett van King's College London Dental Institute.

Tips
Je kunt gerust appels blijven eten. De onderzoekers adviseren om een glas melk te drinken of een stukje kaas te eten bij je appel, want het calcium uit melk en kaas neutraliseert het zuur uit de appel. Water drinken nadat je een appel hebt gegeten helpt, omdat het water het schadelijke zuur wegspoelt.

Ook je tanden poetsen voordat je iets zuurs eet of drinkt beschermt de tanden. Vruchtensap kun je het beste met een rietje drinken, zodat het zuur minder in contact komt met je tanden. (nu.nl)