'Artsen zeggen dat je er mee moet leren leven. Maar geen enkele arts vertelt hoe dan.'

Veel mensen met een ziekte of beperking ervaren hierdoor angsten, somberheid of spanning. Een derde daarvan ontwikkelt zelfs langdurige klachten die hun leven verstoren. Mensen krijgen problemen met hun partner, familie, vrienden of op het werk.

Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder mensen met psychosociale klachten blijkt dat meer dan de helft van de respondenten geen informatie kreeg van zijn of haar zorgverlener over deze mogelijke gevolgen van ziek zijn. En bijna de helft (45%) daarvan had dit wel graag gewild. Lonneke Scholten heeft sinds haar zesde migraine en herkent dit meteen: “Artsen geven medicijnen en zeggen dat je er mee moet leren leven. Maar geen enkele arts vertelt hoe dan.”

Wie kan helpen?

Lonneke heeft een helder advies voor andere patiënten: “Als je bij die arts vandaan komt die zegt: je moet er mee leren leven. Ga dat dan ook doen. Zoek hulp!” Er is hulp voor iedereen die er zelf niet uitkomt. Alleen is het lastig de juiste hulpverlener te vinden. Want wie doet wat? Hoe kom je bij een zorgverlener? En welke zorg wordt vergoed? Op de website ‘Alles over psychosociale zorgverleners’ lees je alles over de psycholoog, geestelijk verzorger, POH-GGZ, seksuoloog, maatschappelijk werker, bedrijfsarts en psychiater.

Patiënteninformatie in begrijpelijke taal

Patiëntenorganisaties willen dat er iets verandert in de informatievoorziening voor deze groep. Daarom hebben zij voor patiënten en naasten met psychosociale klachten verschillende websites gemaakt met informatie. Er is informatie voor volwassenen, kinderen en hun naasten. In de patiënteninformatietools worden vragen over psychosociale zorg beantwoord: wat zijn psychosociale klachten? Hoe weet je of je hulp nodig hebt? Wat kan je zelf doen?

Partners

Het project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland in het kader van de subsidieregeling Transparantie over de kwaliteit van zorg (Samen beslissen). Patiëntenfederatie Nederland werkte hier in samen met Harteraad, Huidpatiënten Nederland, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Family and Patient Centered Intensive Care (FCIC), Oogvereniging, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Stichting Kind en Ziekenhuis, Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Trimbos-instituut en Federatie Medisch Specialisten (FMS)

> Ga hier naar de site 'Alles over psychosociale zorgverleners'

> Bekijk hier ons themadossier over Psychosociale Zorg

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!