Bedrijf achter Nipt-test nog steeds moreel onethisch bezig

Het Belgische bedrijf Gendia dat voor Nederlandse zwangere vrouwen Nipt-testen uitvoert, is nog steeds moreel onethisch bezig. Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland in reactie op het bericht dat het bedrijf zijn voorwaarden heeft aangepast.

Begin vorige maand werd duidelijk dat Gendia vrouwen soms maanden na hun zwangerschap benadert voor aanvullend medisch onderzoek. Bijvoorbeeld omdat de vrouwen bij de aanvraag van de Nipt-test hebben aangegeven dat er in hun familie kanker voorkomt.

logo gendia

Gendia handelt onethisch oordeelde de Patiëntenfederatie toen al. Dianda Veldman: “Vrouwen verstrekken die medische gegevens voor het onderzoek tijdens de zwangerschap. Dan kun je niet maanden later die gegevens gebruiken om ander onderzoek aan te smeren.

Gendia heeft nu op het inschrijfformulier een regel toegevoegd. Vrouwen kunnen daar aangeven dat ze ook geïnformeerd willen worden over onderzoeken die voor hun of hun familie van belang kunnen zijn.

“Nog steeds ethisch en moreel onaanvaardbaar”, oordeelt Dianda Veldman. Ze maken nog steeds gebruik van medische gegevens die daarvoor niet zijn bedoeld. Ik roep Gendia op daar nu echt mee te stoppen.”

Dianda Veldman op BNR-radio >>

Lees hier eerdere berichtgeving over Gendia >>

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017