Bedrijf maakt misbruik van patiëntgegevens

Een Belgisch bedrijf dat genetisch onderzoek doet, maakt misbruik van gegevens van Nederlandse patiënten. Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

LR Medische gegevens 694Ze reageert op een bericht van radiostation BNR. Dat meldde op 10 november dat Nederlandse vrouwen die in België een Nipt-test hebben laten doen, later vaak door het bedrijf worden benaderd voor ander onderzoek. Bijvoorbeeld omdat ze op het intake-formulier voor de Nipt-test hebben aangegeven dat er in de familie bepaalde soorten van kanker of chronische ziekten voorkomen.

Patiëntenfederatie Nederland is onaangenaam verrast door deze handelswijze, waarbij vrouwen soms vele maanden nadat de Nipt-test is gedaan nog mail krijgen waarin overbodig en duur aanvullend onderzoek wordt aangeboden.

Dianda Veldman: “Deze vrouwen hebben daarvoor geen toestemming gegeven. Ze hebben hun medische gegevens alleen verstrekt ten behoeve van de Nipt-test. Aan hen is niet gevraagd of deze gegevens ook voor andere doeleinden mogen worden gebruikt. Wij roepen Nederlandse ziekenhuizen en verloskundigen op daar niet aan mee te werken.”

> Brief aan NVZ, KNOV en VWS over misbruik patiëntengegevens
> Bijlage bij deze brief

> Zie ook Bedrijf achter NIPT-test misbruikt medische gegevens

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017