'Blijf weg van de budgetpolis'

Mensen lopen met een budgetpolis niet alleen risico's op het gebied van vergoedingen maar ook op de kwaliteit van ingekochte zorg. Ze kunnen te maken krijgen met een lange reistijd voor zorg. Met ziekenhuizen met zeer lange wachttijden voor zorg. En met ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, maar waar ze niet kunnen wegblijven omdat er beperkt is ingekocht.

rekeningenDat zijn de conclusies die Patiëntenfederatie NPCF trekt uit het rapport dat de Nederlandse Zorgautoriteit vorige week naar buiten bracht over het uitvoeren van de Zorgverzekeringswet in 2014.

Dat is goed gegaan op onderdelen als zorgplicht, acceptatieplicht en transparantie maar de uitkomsten van het onderzoek over de budgetpolis waren ronduit slecht.

Hierover heeft Patiëntenfederatie NPCF vandaag een brief gestuurd naar Zorgverzekeraars Nederland. Patiëntenfederatie NPCF raadt mensen aan weg te blijven van de budgetpolis omdat de kans op ongewenste bijwerkingen groot is.

Een verzekerde vertelt:
“Door complicaties is mijn vriendin van het Bronovo naar het MCH Den Haag gestuurd. Mijn vriendin heeft een budgetpolis en in het MCH hoorden we dat de behandeling niet volledig vergoed wordt. Ik vind niet dat je in zo’n situatie mag verwachten dat de patiënt nagaat of een ziekenhuis een contract heeft”.

IngeKL> Lees hier de brief die vandaag naar ZN is gestuurd

> Kijk hier voor de NZa-rapportage

> Ga hier naar ons thema over Zorgverzekeringen

> Kijk hier voor meer praktijkverhalen

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017