Drie patiëntvriendelijke zorgverleners strijden om publieksprijs

Wie mag zich straks de meest patiëntvriendelijke zorgverlener van Nederland noemen, Verloskundige Brom, Fysiotherapeut Machiels of Orthopeed Vellema? Vandaag verraste Patiëntenfederatie Nederland de drie zorgverleners met hun nominatie voor de publieksprijs. De nominaties kregen zij dankzij de verhalen van patiënten op ZorgkaartNederland, de grootste ervaringssite van de zorg en initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.

Een erkenning van patiënten
zorgkaartnederlandDe zorgverleners kregen hun nominatie te horen van patiënten die op ZorgkaartNederland waardering over ‘hun’ zorgverlener hadden uitgesproken. Zij brachten de zorgverleners vandaag een taart met het goede nieuws. ‘Ik was totaal verrast en had het niet verwacht’, zegt Fysiotherapeut Machiels uit Eindhoven. ‘Het mooie van de prijs vind ik de erkenning van patiënten zelf.’

‘een geweldige beloning’
Orthopeed Vellema was net klaar met opereren toen hij hoorde van de nominatie. Ook hij was aangenaam verrast. “Ik vind de nominatie een geweldige beloning voor het werk dat we hier doen. Dat doe ik niet alleen, maar dat doen we met het hele team. Dus de nominatie is ook voor hen.” Verloskundige Brom wordt op ZorgkaartNederland geprezen om haar liefdevolle begeleiding rond bevallingen. Ze is verguld met de nominatie. “Ik ben heel vereerd dat mijn goede bedoelingen en inspanningen gewaardeerd worden. Ik werk hard, en zoals het me vroeger geleerd is: met oog voor de gezinnen en hun gezondheid in plaats van voor de regeltjes. Ik denk dat mensen zich daarbij op hun gemak voelen.”

De goede voorbeelden in het zonnetje

De patiëntvriendelijkheidsprijzen van ZorgkaartNederland worden voor het vijfde jaar uitgereikt. De publieksprijs wordt in de zorg steeds belangrijker. “We hebben de prijs in het leven geroepen om te laten zien dat er ook heel veel goed gaat in de zorg, en hoe patiënten dat waarderen”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “We laten ons vaak genoeg horen als het in de zorg beter moet, maar nu zetten we de goede voorbeelden in het zonnetje. Ik vind het geweldig om de ervaringen van patiënten op ZorgkaartNederland te lezen over al deze genomineerde zorgaanbieders. Daar spreekt een enorme waardering uit, en je maakt eruit op dat er in de zorg echt heel bijzondere mensen werken.”

Het publiek kiest
Het Nederlands publiek bepaalt de komende twee weken wie van de drie zorgverleners het meest patiëntvriendelijk van Nederland is. Iedereen kan via sociale media een stem uitbrengen voor één van de filmpjes waarin patiënten vertellen waarom hun zorgverlener de prijs verdient. Alle winnaars van de Patiëntvriendelijkheidsprijs 2016 worden 13 december bekendgemaakt tijdens het ZorgkaartNederland Gala in de Central Studio’s in Utrecht. Eerder deze maand werden de genomineerden bekend in de categorieën verpleeghuizen, ziekenhuizen en klinieken.

Bekijk hier meer informatie over de Patiëntvriendelijkheidsprijs 2016 >>

Medicijntekorten door softwarestoring bij leverancier
16 juni 2017

Verdwaald tussen de zorgloketten