Dringend beroep op CDA-fractie over donorwet

De CDA-fractie in de Tweede Kamer mag een wetsvoorstel van D66 over actieve orgaandonatie niet zonder meer afwijzen. Dat zegt een groot aantal patiënt- en andere organisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Die beslist morgenavond over het wetsvoorstel.

orgaandonatieIn de Tweede Kamer hebben de dertien leden van het CDA de sleutel tot de wet in handen. Als zij het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra steunen, dan haalt de initiatiefwet een meerderheid. Maar het CDA heeft dinsdag tijdens de fractievergadering besloten de wet niet te steunen. Volgens de briefschrijvers doet de fractie dat op verkeerde gronden.

Ja, tenzij
De wet van Dijkstra verplicht iedere Nederlander een keuze te maken over orgaandonatie. Mensen krijgen per brief de vraag of ze donor willen worden. Wie na twee brieven niet heeft gereageerd, wordt geacht orgaandonor te zijn na zijn of haar dood. Dit 'Actief Donorregistratiesysteem' moet zorgen voor meer mogelijke donoren.

De leden van de CDA-fractie steunen de wet niet. Er is nooit bewezen dat deze manier van donorwerven echt werkt; mensen die slecht of niet kunnen lezen, kunnen tegen hun wil donor worden. En er zijn andere manieren om aan meer organen te komen, bijvoorbeeld door stamceltherapie, aldus de fractie.

Klap voor mensen op wachtlijst
De briefschrijvers, onder wie de Patiëntenfederatie NPCF, artsen en de hartstichting, zijn het niet eens met de argumenten van het CDA. Ze wijzen er op dat er nu ruim duizend mensen op een wachtlijst staan voor een orgaan. “De wet afwijzen is een klap in het gezicht van deze groep”, aldus de brief aan het CDA.

De organisaties menen dat aan de bezwaren van het CDA tegemoet kan worden gekomen. Ze roepen de fractie op om nog voor het debat van morgenavond met hen in gesprek te gaan over de mogelijkheden.

> Lees hier de gezamenlijke brief

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona