Eenzaamheid in beeld

Je ziet het vaak niet, maar het is er wel. Eenzaamheid. Eenzaamheid van ouderen, eenzaamheid van mensen met een chronische aandoening. Patiëntenfederatie Nederland vindt het van groot belang dat eenzaamheid als thema in zicht komt. Daarom is de patiëntenfederatie sinds eind vorig jaar ook lid van de Coalitie Erbij, de landelijke coalitie tegen eenzaamheid.

UitreikingboekjeEenzaamheidDe Patientenfederatie vindt het belangrijk om voor het complexe en veel voorkomende probleem van eenzaamheid steeds weer de aandacht te vragen. Zeker omdat bekend is dat mensen met een chronische aandoening een verhoogd risico lopen op hevige eenzaamheid.

Een eerste actie om aandacht te vragen voor eenzaamheid is het uitbrengen van een boekje met praktijkverhalen over chronisch ziek zijn en eenzaamheid.

De Patientenfederatie is erg blij met dit boekje waarin vijf korte verhalen een goede dwarsdoorsnede van het eenzaamheidsprobleem laten zien. 'We zijn trots op de moed van deze vijf mensen om hun verhaal met ons te delen. Ze zijn scherp, helder en ze confronteren ons met onszelf', aldus Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie.

EenzaamheidHet boekje is dan ook met gepaste trots aangeboden aan Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij. 'De aanpak van eenzaamheid begint bij het herkennen en erkennen van die eenzaamheid', aldus Arie Ouwerkerk. 'We zijn dan ook blij met deze publicatie die duidelijk laat zien dat eenzaamheid veel en vaak moeilijk herkenbare gezichten kent.”

> Kijk hier voor de verhalen uit het boekje Chronische ziekte en eenzaamheid of klik op het plaatje van de voorkant van dit boekje.

NVZ: Ziekenhuizen overleggen al met patiënten over inrichting portalen
ICT&Health,19 februari

Nationale Zorgnummer in Heel Holland Zorgt
SBS6, 17 februari

Vrouw heeft liever mannelijke huisarts bij lichamelijk onderzoek
Nationale Zorggids, 16 februari

Meerderheid van de vrouwen geeft voorkeur aan huisarts van hetzelfde geslacht
NU.nl, 16 februari

Uit Libelle-onderzoek blijkt: Vrouwen stellen bezoek bij mannelijke huisarts uit door schaamte
Libelle.nl, 16 februari

Samenwerking zorgt voor betere online en offline zorg
Skipr, 15 februari

Vrouw wil vrouwelijke huisarts bij intieme klachten
AD, 15 februari

Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft liever een vrouwelijke huisarts
RTL-nieuws, 15 februari

Help, mijn uitslagen staan online
Skipr, 14 februari

p>Onderzoek naar invloed schooltype op vriendschappen
NOG, 7 februari

Patiënt niet betuttelen
Zorgkrant, 6 februari

Patiëntenfederatie wil uitslagen online laten inzien: 'Niet elke arts is hier blij mee'
RTL Nieuws, 2 februari

Moet patiënt uitslag ziekenhuis direct kunnen zien?
Radio 1, 2 februari

Geef patiënt de kans om een testuitslag meteen in te zien, ook al leidt dat tot verwarring
Trouw, 2 februari

‘Meer maatwerk bij inzage onderzoeksuitslagen in patiëntenportaal’