Eigen risico in de zorg is rechtsongelijkheid die niet goed voelt

“Het verplichte eigen risico in de zorg van 385 euro per volwassen verzekerde voelt niet goed. Veel patiënten zien het eigen risico als een straf op ziek zijn. Zij zijn het volledige bedrag vaak al na een paar maanden kwijt, terwijl mensen die niets mankeren die 385 euro niet hoeven op te hoesten. Dat is een vorm van rechtsongelijkheid die niet goed voelt”, schrijft Patientenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

EigenRisicoDe Kamer debatteert op 12 juni over een voorstel van minister Bruins om het eigen risico deze kabinetsperiode niet verder te verhogen en ook niet te koppelen aan de stijging van de zorgkosten, de zogeheten indexering.

Met de brief roept de Patientenfederatie de Kamer op om verder te gaan dan alleen niet indexeren. “Dit is het moment voor een substantiële verlaging van het verplichte eigen risico.”

Volgens de Patientenfederatie worden patiënten in de nabije toekomst toch al op extra kosten gejaagd als bepaalde geneesmiddelen uit het verzekerd pakket gaan, zoals eerder deze maand aangekondigd door minister Bruins. Denk aan paracetamol 1000 mg, vitaminepreparaten en mineralen die chronische patiënten veel gebruiken. Patiënten moeten daar straks zelf voor gaan betalen. “Een compensatie voor die kosten in de vorm van een veel lager eigen risico is wat ons betreft wenselijk”, aldus de Patientenfederatie.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar?
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw