Geef oudere recht op een vaste ondersteuner

Ouderen moeten recht krijgen op een vaste ondersteuner. Een onafhankelijke persoon die hen bijstaat bij het kiezen en regelen van zorg. Die ondersteuner moet de zorg aan huis kunnen regelen, maar moet ook beschikbaar zijn als iemand naar een tehuis gaat. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat later deze week over de zorg voor ouderen en gehandicapten.

Uit de brief: “In het huidige stelsel heeft iedere wet (Wlz, Zvw en Wmo) zijn eigen cliëntondersteuning. Ouderen hebben gewoon goede zorg nodig. Voor ouderen maakt het geen verschil uit welk potje de overheid deze zorg betaalt. Ze willen graag iemand die ze helpt bij het kiezen en regelen van de zorg. Juist wanneer er keuzes gemaakt moeten worden, zoals bij de overgang naar Wlz zorg.
Iemand die je kunt vertrouwen en die weet hoe en waar je zorg kunt regelen en waar je allemaal uit kunt kiezen. Alle ouderen die dat willen, moeten hulp kunnen vragen aan een onafhankelijke ondersteuner die meereist tijdens de hele ‘zorg carrière’. Ouderen moeten zelf kunnen kiezen wie hen ondersteunt; er mag geen gedwongen winkelnering zijn bij gecontracteerde organisaties.”

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!