Geef oudere recht op een vaste ondersteuner

Ouderen moeten recht krijgen op een vaste ondersteuner. Een onafhankelijke persoon die hen bijstaat bij het kiezen en regelen van zorg. Die ondersteuner moet de zorg aan huis kunnen regelen, maar moet ook beschikbaar zijn als iemand naar een tehuis gaat. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat later deze week over de zorg voor ouderen en gehandicapten.

ouderenzorg 1Uit de brief: “In het huidige stelsel heeft iedere wet (Wlz, Zvw en Wmo) zijn eigen cliëntondersteuning. Ouderen hebben gewoon goede zorg nodig. Voor ouderen maakt het geen verschil uit welk potje de overheid deze zorg betaalt. Ze willen graag iemand die ze helpt bij het kiezen en regelen van de zorg. Juist wanneer er keuzes gemaakt moeten worden, zoals bij de overgang naar Wlz zorg.
Iemand die je kunt vertrouwen en die weet hoe en waar je zorg kunt regelen en waar je allemaal uit kunt kiezen. Alle ouderen die dat willen, moeten hulp kunnen vragen aan een onafhankelijke ondersteuner die meereist tijdens de hele ‘zorg carrière’. Ouderen moeten zelf kunnen kiezen wie hen ondersteunt; er mag geen gedwongen winkelnering zijn bij gecontracteerde organisaties.”

Lees hier de hele brief

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017