Geef verzekerden grotere rol bij zorginkoop

Verzekerden moeten een veel grotere rol krijgen in het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Dat schrijven Patientenfederatie Nederland, Ieder(in) en het Landelijk Platform GGz in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat volgende week over de rechten van patiënten en cliënten.

In de brief stellen de drie organisaties dat verzekerden, en zeker gebruikers van langdurige zorg, nu nog te weinig in de melk hebben te brokkelen bij het inkoopbeleid. Verzekerden moeten kunnen meebeslissen over inkoop, contractering, polisaanbod, serviceproducten en dienstverlening. En die invloed mag zich niet beperken tot de stem van verzekerdenraden, maar moet breder.

De drie organisaties wijzen er op dat uit onderzoek blijkt dat patiënten en verzekerden graag meedenken over verbeteringen in zorg en ondersteuning. Negen van elke tien mensen willen dat. Maar slechts twee op elke tien zijn daadwerkelijk al eens uitgenodigd om mee te denken. Dat moet veranderen, aldus de brief.

Lees de brief over Patiënten- en cliëntenrechten aan de Tweede Kamer (15-02-2017)

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017