Geen zorg zonder overleg met de patiënt

“Patiënten willen samenhangende zorg die aansluit bij hun vraag. Zorg moet dichtbij en laagdrempelig zijn. Zorgverleners moeten informeren naar de ervaringen, behoeften en mogelijkheden van de patiënt en daar rekening mee houden in het behandeltraject en bij de organisatie van zorg.”

Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die spreekt op 2 februari over zorg dichtbij huis, de zogenoemde eerstelijnszorg. Dat is zorg van bijvoorbeeld huisarts, wijkverpleegkundige of apotheker.

De patiëntenfederatie vindt dat alle betrokken zorgverleners in de eerste lijn nauw moeten samenwerken. Ze moeten gegevens veilig uitwisselen en elkaar op de hoogte houden van wat ze doen voor iemand die zorg krijgt.

In de brief constateert de patiëntenfederatie dat tandartsen nog te weinig inzicht geven in de kwaliteit van hun behandelingen en de prijzen. “Er is een gebrek aan duidelijkheid over de kwaliteit van de mondzorg in Nederland en over de kosten van behandelingen.” Dat moet veranderen, vindt de patiëntenfederatie.

Lees de brief over Mondzorg en Eerstelijnszorg aan de Tweede Kamer (26-01-2017)

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017