Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

  • Home
  • Nieuws
  • Goede, betaalbare zorg moet blijven voor iedereen

Goede, betaalbare zorg moet blijven voor iedereen

 
De NPCF is bezorgd over de betaalbaarheid van de zorgverzekering. Behalve het duurder worden van de basisverzekering, krijgen verzekerden ook te maken met een toename van het verplichte eigen risico van 50 euro per jaar en met nieuwe en hogere eigen betalingen.

DSW maakte vandaag als eerste zorgverzekeraar de premie voor de basisverzekering voor komend jaar bekend. De premie gaat 3 euro per maand (36 euro totaal) stijgen in 2012. Eerder kondigde Menzis al aan dat de premiestijging hoger zal zijn dan de overheid heeft becijferd.

Hiervoor krijgen mensen een kleiner pakket terug en worden de compensatieregelingen voor mensen met hogere zorgkosten en mensen met lage inkomens beperkt.
Naast de basisverzekering is het nog maar de vraag of de aanvullende verzekeringen betaalbaar en toegankelijk blijven voor mensen die daarop aangewezen zijn.

Er dreigt een stapeling van maatregelen voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Dit terwijl de betaalbaarheid van de zorgverzekering met de huidige premies voor steeds meer verzekerden een probleem blijkt. De NPCF wil een zorgstelsel waar iedereen toegang heeft tot goede en betaalbare zorg.