Kamerleden krijgen patiënt cadeau

Alle woordvoerders zorg uit de Tweede Kamer krijgen een patiënt cadeau. Patiëntenfederatie Nederland stelt de patiënten op 19 april in Nieuwspoort voor aan de Kamerleden.

Directeur Dianda Veldman over het cadeau: “Wij geven de Kamerleden een echte patiënt cadeau. Een ervaringsdeskundige. Zodat zij direct zien en horen wat hun Haagse besluiten betekenen voor de mensen in het land  die zorg nodig hebben.”

Klankbord
Dianda Veldman: “Politiek gaat altijd over mensen. En te weinig met mensen. Daarom krijgen alle woordvoerders zorg een deskundige patiënt als klankbord. Wat merkt iemand met een chronische aandoening van het besluit om de vergoeding van medicijnen te verlagen? Wat betekent het voor iemand als een eigen bijdrage omhoog gaat? Wat doet het met een patiënt als er één regeltje in de WMO verandert? Maar het moet natuurlijk ook andersom werken. Dat een patiënt aan zijn politicus vertelt waar hij tegenaan loopt en hoe dat kan worden veranderd.”

Het is de bedoeling dat patiënt en Kamerlid een jaar lang aan elkaar gekoppeld zijn. De eerste kennismaking tussen cadeau en Kamerlid, tussen politiek en patiënt is op 19 april in Perscentrum Nieuwspoort. Daar krijgen Kamerleden “hun” patiënt aangeboden.

Media
Media zijn van harte welkom. De bijeenkomst begint om 12.00 uur in de Studio. Wij zorgen voor koffie en broodjes. Kamerleden en patiënten zijn beschikbaar voor persvragen.

Programma:
12.00 uur: ontvangst Kamerleden
12.05 uur: Korte uitleg over het waarom van dit cadeau door directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland en oud voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet.
12.15 uur: reacties Kamerleden op hun cadeau en toelichting van de patiënten over wat zij verwachten van de samenwerking.

Update 12 april: locatiewijziging

De feestelijke aanbieding, waarbij de betrokken patiënten aan “hun” Kamerlid een levensgrote foto van zichzelf aanbieden is in Dudok, Hofweg 1A, 2511 AA in Den Haag en niet in perscentrum Nieuwspoort zoals eerder gemeld. Nieuwspoort blijkt vreemd genoeg niet bereikbaar voor mensen in een zware en grote rolstoel. We hebben dus een andere locatie moeten zoeken.

Patient cadeau
De Kwis, VARA (vanaf 34.33 minuten)
22 april 2017

Tweede Kamerleden krijgen hun eigen patiënt