Laat eigen risico niet tellen bij avg-arts en arts voor ouderen

Het eigen risico in de zorg moet niet gelden voor de arts voor verstandelijk gehandicapten (avg-arts) en de specialist ouderengeneeskunde. Het is belangrijk voor patiënten dat de zorg die deze artsen bieden net als de huisartsenzorg goed toegankelijk is. Het eigen risico kan dan een drempel zijn en dat is niet wenselijk. Dat schrijven LOC, Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat binnenkort over de zorgverzekering en het verzekerde pakket.

Rechtstreeks verwijzen

Huisartsen mogen patiënten vanaf volgend jaar rechtstreeks doorverwijzen naar een specialist ouderengeneeskunde of een arts voor verstandelijk gehandicapten (avg-arts). De kosten van deze zorg worden dan vergoed door de zorgverzekeraar en tellen mee voor het eigen risico. Dit laatste kan voor patiënten een drempel zijn om gebruik te maken van deze zorg, schrijven de drie organisaties.

'Voor een laagdrempelige toegang tot huisartsenzorg, tellen de kosten van huisartsenzorg niet mee voor het eigen risico. In het verlengde daarvan bepleiten wij dat ook de kosten van de specialist ouderenzorg en de avg-arts in de eerste lijn niet meetellen voor het eigen risico.'

Beschikbaarheid

Tegelijk vragen ze aandacht voor de beschikbaarheid van deze artsen. “Goede toegang tot deze zorg valt of staat ook bij de kennis van verwijzers en verzekerden over deze nieuwe aanspraak. En ook met de beschikbaarheid van de artsen. (…) We weten dat mensen die met Wlz-zorg thuis wonen of in een kleinschalige woonvorm, problemen ervaren om goede huisartsenzorg te krijgen. Hoe gaat de minister zorgen dat voor alle ‘thuiswonenden’ duidelijk wordt hoe en onder welke voorwaarden zij terecht kunnen bij de specialist ouderengeneeskunde of avg-arts”, aldus de brief.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!