Maak werk van gegevensuitwisseling en zorgcoördinatie in de acute zorg

Gebrekkige gegevensuitwisseling in spoedzorg brengt patiënten onnodig in gevaar. Zorg dat medische gegevens in spoedsituaties overal in Nederland beschikbaar zijn. Dat is de strekking van de brief van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die praat op 3 oktober over spoedzorg.

AcuteZorgklZorgverleners moeten in samenwerking met elkaar en in gesprek met patiënten goede en passende (spoed-)zorg leveren in de hele keten. In regionale pilots wordt gewerkt aan zogeheten zorgcoördinatie. Daarmee wordt acute zorg op regionale schaal door zorgaanbieders 24/7 gezamenlijk georganiseerd en gecoördineerd. Patientenfederatie Nederland wil dat goede zorgvoorbeelden snel uitgerold worden naar heel Nederland. Zodat patiënten altijd snel bij de juiste schakel in de spoedzorgketen terechtkomen en de ‘juiste zorg op de juiste plek’ en op het juiste moment krijgen.

Iedere patiënt, die dat wil, moet erop kunnen rekenen dat zorgverleners in noodsituaties beschikken over zijn/haar actuele gezondheidsgegevens. Veel te vaak moeten patiënten met spoed behandeld worden zonder dat hun relevante medische gegevens beschikbaar zijn. Dat kan fouten en misverstanden opleveren en vormt zo een bedreiging voor de patiëntveiligheid. De technische standaarden zijn al geruime tijd beschikbaar maar de uitvoering in de praktijk laat op zich wachten. We roepen partijen op om adequate gegevensuitwisseling in de spoedzorg overal in Nederland mogelijk te maken.

> Lees hier onze brief aan de Tweede Kamer

Gesprekswijzer biedt reumapatiënten houvast tijdens afspraken
Gezondheidsplein.nl, 18 oktober

Patiëntenorganisaties eisen landelijke aanpak problemen hulpmiddelen