Maasstadziekenhuis heeft patiëntenvertrouwen in brede zin geschaad

Dat zowel artsen als directie in het Maasstad ziekenhuis niet adequaat hebben gehandeld waardoor levens op het spel zijn gezet en er mensen zijn overleden, vindt de NPCF zeer kwalijk.
'Daarnaast heeft het uitblijven van doeltreffende maatregelen voor heel veel patiënten en familie veel onrust gegeven. Mensen wisten lange tijd niet waar ze aan toe waren.'

Hiermee reageert de NPCF op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de manier waarop het Maasstadziekenhuis om is gegaan met de uitbraak van de Klebsiella bacterie.

Vandaag kwam Wilna Wind, NPCF-directeur, hierover aan het woord in het Radio1-journaal. Klik hier voor het geluidsfragment en ga naar de rechterkant van de pagina.

'Je moet toch als patiënt er vanuit kunnen gaan dat je veilig bent in een ziekenhuis. Als artsen en directie dan zo nonchalant omgaan met die veiligheid dan wekt dat weinig vertrouwen in de rest van de behandelingen,' zegt Wilna Wind, directeur van de NPCF. 'Het Maasstad ziekenhuis had er alles aan moeten maar ook kúnnen doen om de patiëntveiligheid te garanderen. Nu zijn er onnodig mensen overleden.'

De handelswijze van het Maasstadziekenhuis heeft ook een schadelijk effect op het patiëntenvertrouwen in ziekenhuizen in brede zin. Dit blijkt ook uit het grote aantal reacties op onze meldactie hygiene die we eind september hebben uitgezet.
Meer dan 3.500 meldingen van ongeruste patiënten. Maar liefst 40% van de bevolking heeft naar aanleiding van de recente uitbraken zijn mening over de zorg in Nederland in negatieve zin herzien. Meer dan twee op de drie ondervraagden (68%) verdenkt ziekenhuizen en artsen ervan incidenten onder de pet te houden uit angst voor imagoschade, terwijl de helft gelooft dat ziekenhuizen niet eerlijk zijn over de gevaren rond besmettingen met bacteriën en virussen.

Het Maasstad ziekenhuis is hier debet aan en is nu aan zet om dit vertrouwen terug te winnen. De NPCF roept andere ziekenhuizen op hun eigen praktijk tegen het licht houden, zodat een nieuwe 'Maasstadaffaire' kan worden voorkomen.

De NPCF vindt het zeer kwalijk dat de besmetting in het Maasstad ziekenhuis maanden heeft kunnen woekeren voordat er maatregelen werden getroffen. 'Het is te lang onder de pet gehouden, en te laat zijn de juiste maatregelen getroffen. Daar zijn patiënten de dupe van geworden tot de dood aan toe. En dat is heel verwijtbaar.'

.....
De koepelorganisatie van patiëntenorganisaties NPCF vindt het zeer voorbarig om nu al te concluderen dat het ziekenhuis weer op de goede weg is. ,,Wat er gebeurd is, is zeer kwalijk'' zegt directeur Wilna Wind. ,,Het patiëntenvertrouwen is diep geschaad en het zal heel moeilijk zijn om die achterstand in te halen.'' Het ziekenhuis moet volgens haar de komende jaren er alles aan doen om te laten zien dat de zorg op orde is. De affaire heeft, zegt ze, niet alleen het patiëntenvertrouwen in het Rotterdamse ziekenhuis geschaad, ,,maar eigenlijk in alle ziekenhuizen in Nederland.'' Ook die moeten leren van wat er in het Maasstad is misgegegaan, vindt de NPCF.

Uit het ANP-bericht 'Alle bedden zijn weer bezet' - 2 november 2011

Erasmus MC ontwikkelt 'horkentest' om botte arts te weren

Patiëntenfederatie: ‘Aanbieder NIPT nog steeds onethisch’
Skipr

'Geen ongevraagde aanbiedingen meer na NIPT-test'
BNR Nieuwsradio

Bedrijf achter Nipt-test doet nog steeds aan koppelverkoop

'Umc’s presenteren ‘Beter niet doen’-lijst'
Medisch Contact
25 november

'Patiëntenfederatie twijfelt aan reden afzeggen operaties'
BNR.nl
24 november

Dianda Veldman over het afzeggen van operaties
24 november

'Zorg ís niet oneindig'
Telegraaf.nl
23 november

Cliënten: ‘Deel mijn gegevens niet’
Zorg+Welzijn
22 november

‘Verzekeraars beperken (para)medici in aanbieden noodzakelijke zorg’
NRC.nl
22 november

Dianda Veldman over de verhoging van de zorgverzekeringen in 2017
RTL Nieuws
19 november

'De werkdruk in de zorg is onoplosbaar'
NPO Radio 1
16 november

'Meldingen missers ziekenhuizen nemen toe'
16 november

'Fors meer ziekenhuis-calamiteiten gemeld 'maar het is niet onveiliger'
NOS.nl
16 november

'Meldingen van missers in ziekenhuizen nemen toe'
Trouw.nl
16 november

'Meer meldingen van medische missers'
Telegraaf.nl
16 november

'Ziekenhuizen melden meer calamiteiten, maar is dat topje van de ijsberg?'
RTL Nieuws.nl
16 november

'Ziekenhuizen melden steeds vaker calamiteiten'
16 november

'Forse stijging van meldingen misstanden in ziekenhuizen, 'zorg wordt veiliger'
De Volkskrant.nl
16 november

'Aantal meldingen van medische missers flink gestegen'
Nu.nl
16 november

'Goede verpleeghuiszorg is meer dan bed, bad en brood'
15 november

'Zorginstelling in regio voortaan per klant betaald'
Gelderlander.nl
14 november

'Belgisch bedrijf speelt gegevens erfelijke ziektes door aan bedrijven'
10 november

'Bedrijf achter NIPT misbruikt medische gegevens'
10 november

Persoonlijke medische gegevens worden ingezet voor commerciële doeleinden
BNR Nieuwsradio - item start op 08:04:20
10 november

'Zorgbuddy moet patiënt door medisch doolhof slepen'
9 november

Instantie wil mijn medisch dossier inzien, wat nu?
PlusOnline
9 november

Haagse chronisch zieken geven kwaliteit van leven krappe voldoende
7 november