MedMij begint nu ook voor patiënt vorm te krijgen

MedMij, het programma dat patiënten meer grip moet geven op hun eigen gezondheidsgegevens begint nu ook voor patiënten vorm te krijgen. Vandaag zijn de eerste MedMij-standaarden gepubliceerd waaraan persoonlijke gezondheidsomgevingen en ICT-systemen moeten voldoen om goed, veilig en betrouwbaar gegevens uit te kunnen wisselen. Tegelijk beginnen op verschillende plaatsen in het land kleine proeven, waarbij patiëntgegevens worden uitgewisseld tussen patiënt en zorgverlener.

art1 nr2De eerste MedMij-standaarden richten zich op medicatie, laboratoriumuitslagen, allergieën en metingen van de patiënt zelf. In 2017 volgen er meer standaarden. MedMij breidt zich dan met meer dan twintig nieuwe standaarden uit naar andere sectoren van zorg en gezondheid. Volgend jaar staat het toetsen en evalueren van de standaarden, basiseisen en afspraken centraal. Door MedMij kan straks iedereen die dat wil online zijn eigen gezondheidsgegevens verzamelen en gebruiken. Veilig en uit allerlei bronnen. Dit geeft mensen meer grip op hun eigen gezondheid.

De eerste proefomgevingen gaan van start. In Rotterdam tekende MedMij met het Havenziekenhuis, het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Curavista en VANAD Enovation een samenwerkovereenkomst. “Als patiënten dit willen sturen wij meetwaarden van deze ziekenhuizen naar de persoonlijke gezondheidsomgeving van longpatiënten. We zorgen dat patiënten deze informatie zelf aan kunnen vullen en delen met andere zorgaanbieders.” Zegt Esther van Noort van Curavista. In Groningen werkt MedMij samen met Zorgbelang Groningen, Zodos en huisartsengroepspraktijk Hommesplein te Winschoten. Daar koppelen diabetespatiënten hun eigen draadloze weegschalen, bloeddrukmeters en glucosemeters aan hun persoonlijke gezondheidsomgeving. De zelfmeetgegevens worden in de proef uitgewisseld met de huisarts. Door uit te wisselen via MedMij is het straks in Groningen ook mogelijk vanuit een persoonlijke gezondheidsomgeving met het ziekenhuis te communiceren.

Meer informatie
Heeft u vragen over MedMij? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Heeft u vragen over de MedMij-standaarden? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Medicijntekorten door softwarestoring bij leverancier
16 juni 2017

Verdwaald tussen de zorgloketten
Trouw