Meld bijwerkingen van een implantaat

Mensen die last hebben van een implantaat kunnen dit vanaf nu melden bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten van het RIVM.

Een implantaat wordt om medische of cosmetische redenen in het lichaam geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan kunstknieën, hartkleppen of borstprotheses. Maar die implantaten kunnen soms onbedoelde bijwerkingen hebben.

klachtenOm snel te kunnen zien of een implantaat ongewenste bijwerkingen heeft, is daarom nu het landelijk Meldpunt geopend. Daar komen alle klachten bijeen.

Patiëntenfederatie Nederland is blij met het meldpunt. Directeur Dianda Veldman: “We hebben ons jaren de blaren op de tong gepraat om dat meldpunt van de grond te krijgen. Het is goed dat patiënten eventuele bijwerkingen nu op een centraal punt kunnen melden. Dan kan sneller worden ingegrepen als een bepaald implantaat teveel bijwerkingen veroorzaakt. Ik roep alle patiënten en patiëntenverenigingen op om als dat nodig is actief gebruik te maken van het Meldpunt. Door problemen met een implantaat te melden help je andere patiënten.”

Het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten staat open voor patiënten en zorgverleners. Patiënten en zorgverleners kunnen hun klachten over een implantaat via een vragenlijst op internet kwijt. Wie hulp nodig heeft voor het invullen van de lijst kan bellen met het Landelijk Meldpunt Zorg op telefoonnummer 088 - 120 50 20 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur).

Over de financiering van patiëntenorganisaties
NPORadio1 – 21 november - vanaf 35:30 als u het uur tussen 7 en 8 uur in de ochtend terugluistert.

Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ICT&Health, 20 november

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Volkskrant, 17 november