Minister nodig voor Ouderen en Maatschappij

Het is belangrijk dat er een coördinerend minister komt voor Ouderen en Maatschappij. Dat zou bij de formatie moeten worden geregeld. Daarvoor pleiten ruim 20 organisaties van ouderen, mantelzorgers en zorgaanbieders. Zij bundelen de krachten om de problemen op te pakken die ouderen met een kwetsbare gezondheid en hun naasten ervaren.

Aandacht voor knelpuntenRollatorkl
De organisaties, waaronder ouderen- en patiëntenorganisaties, artsenverenigingen en brancheorganisaties van zorgaanbieders stellen op basis van eigen en bestaand onderzoek vast dat zich met name bij mensen die langer thuis blijven wonen soms grote problemen voordoen. Terwijl het ministerie van VWS nu veel geld beschikbaar stelt voor verpleegzorg, vragen de organisaties aandacht voor de problemen die zich ook voordoen bij thuiswonende ouderen. Het gaat dan niet alleen om zorg en ondersteuning, maar ook om andere terreinen zoals welzijn en maatschappelijke ondersteuning en woonomgeving.

Meer tijd, afstemming, passende zorg en woningaanbod
De organisaties vragen acties van de landelijke overheid op vier punten:
1. De woonomgeving van ouderen sluit vaak niet aan op wat zij nodig hebben. Ouderen en naasten zouden graag in een veilige omgeving wonen, in aanleunwoningen, zorgappartementen of het oude verzorgingshuis. Maar passend aanbod schiet tekort.
2. Ook zeggen ouderen, naasten en zorgverleners dat er nu te veel van uit wordt gegaan dat het sociale netwerk een deel van de zorg kan leveren. Thuiswonende ouderen blijken in de praktijk meer hulp en ondersteuning  nodig te hebben dan buren, familie en vrienden kunnen bieden.
3. Een ander knelpunt is het gebrek aan samenhang en afstemming in de keten van ouderenzorg. Ondersteuning van en zorg voor ouderen kan in veel regio’s nog beter georganiseerd worden.
4. En er is meer aandacht, tijd en passende zorg nodig. Meer aandacht voor wensen en behoeften van ouderen en meer maatwerk moet ertoe leiden dat ouderen kunnen leven zoals bij hen past.

Agenda voor ouderenvriendelijk Nederland
De samenwerkende organisaties vinden dat de bewindspersoon Ouderen en Maatschappij met mandaat en in nauwe samenwerking met relevante ministeries met een integrale aanpak deze problemen aan moet pakken. In een werkagenda doen de organisaties verschillende voorstellen voor de acties die daarvoor nodig zijn. De organisaties werken de komende tijd de acties verder uit naar het model van de Agenda voor de Zorg. Het uiteindelijke doel is om Nederland ‘ouderenvriendelijk’ te maken.

Deelnemende organisaties:
ActiZ, Alzheimer Nederland, BTN, Fysiotherapeuten NVFG net, InEen, KBO-PCOB, KNMP, Laego, LHV, Mezzo, NOOM, NPV-Zorg voor het Leven, NVOG en KNVG, Osteoporose Vereniging, Parkinson Vereniging, Patiëntenfederatie Nederland, Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, Verenso, Zorgbelang Nederland

Zie hier de vier actiepunten

NVZ: Ziekenhuizen overleggen al met patiënten over inrichting portalen
ICT&Health,19 februari

Nationale Zorgnummer in Heel Holland Zorgt
SBS6, 17 februari

Vrouw heeft liever mannelijke huisarts bij lichamelijk onderzoek
Nationale Zorggids, 16 februari

Meerderheid van de vrouwen geeft voorkeur aan huisarts van hetzelfde geslacht
NU.nl, 16 februari

Uit Libelle-onderzoek blijkt: Vrouwen stellen bezoek bij mannelijke huisarts uit door schaamte
Libelle.nl, 16 februari

Samenwerking zorgt voor betere online en offline zorg
Skipr, 15 februari

Vrouw wil vrouwelijke huisarts bij intieme klachten
AD, 15 februari

Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft liever een vrouwelijke huisarts
RTL-nieuws, 15 februari

Help, mijn uitslagen staan online
Skipr, 14 februari

p>Onderzoek naar invloed schooltype op vriendschappen
NOG, 7 februari

Patiënt niet betuttelen
Zorgkrant, 6 februari

Patiëntenfederatie wil uitslagen online laten inzien: 'Niet elke arts is hier blij mee'
RTL Nieuws, 2 februari

Moet patiënt uitslag ziekenhuis direct kunnen zien?
Radio 1, 2 februari

Geef patiënt de kans om een testuitslag meteen in te zien, ook al leidt dat tot verwarring
Trouw, 2 februari

‘Meer maatwerk bij inzage onderzoeksuitslagen in patiëntenportaal’