Nieuw wetsvoorstel houdt te weinig rekening met privacy patiënt

Patiënten willen dat er goed met zorggeld wordt omgegaan en begrijpen de noodzaak zorgfraude te bestrijden. Maar Patiëntenfederatie Nederland heeft wel twijfels bij het wetsvoorstel voor de aanpak van zorgfraude dat nu voorligt. Zij vraagt zich af of het wetsvoorstel de privacy van patiënten voldoende beschermt.

patientenfederartie2018 138cwiepvanapeldoorn fotograaf onlinePatiëntenfederatie Nederland vindt dat er terughoudend moet worden omgegaan met het delen van medische gegevens van patiënten. In het huidige wetsvoorstel wordt te makkelijk ruimte gegeven om in het dossier te kijken. De reikwijdte van de wet zou versmald moeten worden. Is het wetsvoorstel de beste manier om zorgfraude te bestrijden? Zijn er minder ingrijpende alternatieven voorhanden? De Patiëntenfederatie steunt de artsenorganisatie KNMG in haar standpunt dat het medisch beroepsgeheim en het maatschappelijk belang onvoldoende worden beschermd.

Fraude onvoldoende uitgewerkt
Het gaat in het wetsvoorstel niet alleen over duidelijk geconstateerde fraude, maar ook over opgemerkte eerste signalen van fraude. Hierin schuilt een risico. Als niet duidelijk is wanneer er sprake is van fraude, kan de regeling mogelijk breder toegepast worden dan waarvoor zij bedoeld is. Het Informatie Knelpunt Zorgfraude (IKZ) kan dan mogelijk meer vertrouwelijke patiëntgegevens krijgen en delen met partijen als CIZ, gemeenten, FIOD, de IGJ, de NZa, belastingdienst, WLZ uitvoerders en bijvoorbeeld zorgverzekeraars dan nodig en noodzakelijk is. Dit vinden wij onwenselijk.

Patientenfederatie Nederland is het niet eens met de constatering in de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel dat toestemming van de patiënt voor het delen van zijn privacygevoelige gegevens in de praktijk niet mogelijk zal zijn. Uit eerder onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat de meeste patiënten bereid zijn mee te werken aan het bestrijden van fraude.

Mocht een onderzoek op mogelijke fraude door een patiënt zelf betrekking hebben, dan moet vooraf worden gemeld dat zijn gegevens worden gebruikt voor onderzoek en moet dit onderzoek met voldoende privacywaarborgen zijn omkleed.

Onnodig gebruik van vertrouwelijke patiëntgegevens
Ten slotte blijkt uit het wetsvoorstel dat persoonsgegevens en gegevens over de gezondheid door het IKZ ook gebruikt worden voor andere zaken dan zorgfraude. Het gaat dan om het verkrijgen van inzicht in trends en ontwikkelingen en het informeren van andere instanties hierover. Patientenfederatie Nederland vraagt zich af of hiervoor een inbreuk in de privacy van de patiënt gerechtvaardigd is. Dat onderzoek kan ook met geanonimiseerde gegevens uitgevoerd worden.

Startschot beter vindbare en betrouwbare medicijninformatie gegeven
ZorgKrant, 16 november

Driejaarlijkse audit voor huisartspraktijk een feit
Medisch Contact, 15 november

Nederlanders gooien voor miljoenen aan medicijnen weg – vanaf 6:49
NH Nieuws, de Peiling, 14 november

Patiënt actief betrekken bij de eerstelijnzorg
ZorgKrant, 13 november

Gemaakte zorgkosten in 2018 moeten betalen over 2017, mag dat?
Radar, 12 november

Weinig inzicht in kwaliteit van zorg in wijkverpleging
ZorgKrant, 8 november

„Hier ist man zurückhaltender“