Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

  • Home
  • Nieuws
  • Nieuwe keuzehulp bij Artrose van de heup of de knie

Nieuwe keuzehulp bij Artrose van de heup of de knie

 

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft samen met Patiëntenfederatie Nederland en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten de Consultkaarten Artrose van de heup en Artrose van de knie ontwikkeld. Arts en patiënt kunnen aan de hand van een Consultkaart de behandelmogelijkheden vergelijken en samen kiezen voor de behandeloptie die het beste bij de patiënt past. Ewoud van Arkel, orthopedisch chirurg en voorzitter van de werkgroep Consultkaart: “Een beter geïnformeerde patiënt maakt bewustere keuzes en is tevredener over de behandeling, daar is zowel de patiënt als de arts bij gebaat.”


Samen beslissen
logo consultkrt 800Een Consultkaart biedt een leidraad voor het gesprek tussen arts en patiënt en kan als naslagwerk worden gebruikt. De eerste ervaringen met de Consultkaarten Artrose van de knie en de heup zijn positief bij zowel patiënten als artsen. Van Arkel: “Voor artsen is de Consultkaart een handig hulpmiddel om de voor de patiënt vaak ingewikkelde materie uit te leggen. De Consulkaart vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het proces van samen beslissen.”


Co-productie
Consultkaarten worden ontwikkeld door de wetenschappelijke vereniging en de betrokken patiëntenvereniging. De meeste gestelde vragen van patiënten bij een specifieke aandoening of ziektebeeld zijn uitgangspunt. De antwoorden worden gegeven op basis van de medisch-wetenschappelijke richtlijn.

Meer aandoeningen
Naast de Consultkaarten Artrose van de heup en Artrose van de knie ontwikkelt de NOV ook een Consultkaart over het letsel van de voorste kruisband. Andere wetenschappelijke verenigingen en betrokken patiëntenorganisaties zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van Consultkaarten op de gebieden trombose, longembolie, blijvende schade aan de nieren, epilepsie bij volwassenen, vocht in het middenoor en ontstoken keelamandelen bij kinderen.

Alle gepubliceerde Consultkaarten zijn beschikbaar via www.consultkaart.nl en krijgen een prominente plek op www.begineengoedgesprek.nl, de website van de campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’. Consultkaart is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten.

 

In de media

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017