Nog veel onduidelijkheid over wachtlijsten verpleeghuiszorg

We weten niet goed welke mensen nog thuis wonen terwijl ze eigenlijk toe zijn aan een plaats in een verpleeghuis. Welke mensen wachten op deze verzorging en waarom? Is het omdat ze per se naar een bepaald verpleeghuis willen dat nog geen plaats heeft, of is er gewoon nergens plek? Of worden mensen ergens geplaatst omdat wachten niet meer mogelijk is.

VerpleeghuiszorgKLPatiëntenfederatie Nederland wil graag antwoord op die vragen. De federatie vraagt de Tweede Kamer per brief of die bij minister De Jonge wil aandringen op duidelijkheid over deze vragen. De Kamer praat volgende week over verpleeghuiszorg.

Twee groepen wachtenden

Voor verpleeghuiszorg zijn er twee groepen wachtenden. Mensen die direct zorg nodig hebben zijn actief wachtenden. Wie alleen bij een specifieke locatie of aanbieder van verpleeghuiszorg wil wonen, is niet actief wachtend. Vooral over die laatste groep is weinig bekend stelt de Patiëntenfederatie.

Uit de brief: Het is de vraag of mensen die wachten op hun plek van voorkeur uiteindelijk hier ook kunnen gaan wonen. Patiëntenfederatie Nederland pleit voor specifiekere monitoring van het aantal wachtenden en de achterliggende oorzaken. Komen mensen nog wel op de plek van hun voorkeur terecht? Zijn er te weinig verpleeghuisplekken; sluiten vraag en aanbod onvoldoende op elkaar aan of is de sector onvoldoende in staat om een goede match te organiseren?” Mensen moeten de verpleeghuiszorg kunnen krijgen die bij hen past en die hun voorkeur heeft, aldus de brief.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

De ochtend op 4 - Dianda Veldman over o.a. Dementie
NPO-Radio4, 22 oktober

Persoonsgegevens arts op Zorgkaart niet in strijd met AVG