Oproep aan Kamer: zorg voor goede uitvoering abonnementstarief

Op donderdag 28 maart bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel om het Wmo-abonnementstarief ook voor de komende jaren in te voeren. Dit jaar is dat nog tijdelijk geregeld met een bestuurlijke maatregel (amvb). Het abonnementstarief is een maximum 17,50 euro eigen bijdragen voor hulp- en ondersteuning vanuit de gemeente. De wettelijke invoering van het tarief mag niet leiden tot verslechtering van het zorgaanbod.

WmoTariefDe stapeling van zorgkosten is een groot probleem voor mensen met een beperking, chronische ziekte en veel senioren. Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), Per Saldo, KBO-PCOB en LOC constateren al langere tijd – samen met andere maatschappelijke organisaties – dat zorg/- ondersteuningskosten onbetaalbaar worden, terwijl tegemoetkomingen niet meestijgen of zijn wegbezuinigd.

Positief

De organisaties zijn positief over het wetsvoorstel voor de invoering van het abonnementstarief. Wel benadrukken we dat dit niet mag leiden tot verslechtering van het zorgaanbod of financiële achteruitgang voor lagere inkomens. We vinden dat het kabinet scherp in de gaten moet houden of gemeenten het abonnementstarief goed uitvoeren, zonder dat minder of slechtere zorg wordt geboden en zonder dat verschuiving van eigen bijdragen plaatsvindt. We vragen de Tweede Kamer en de minister om meer zekerheden op een aantal punten.

Discussie over geld

Het Rijk en gemeenten voeren discussie over de financiering van de Wmo en de bijdrage van het Rijk aan gemeenten voor de invoering van het abonnementstarief. Deze discussie mag niet leiden tot verslechtering van het zorgaanbod via de gemeenten.

De (minima)regelingen voor lagere inkomens moeten volledig overeind blijven. De lagere eigen bijdragen voor middeninkomens mogen er niet toe leiden dat lagere inkomensgroepen opeens meer moeten gaan betalen. De discussie tussen rijk en gemeenten over budgetten mag mensen niet raken.

Begeleiding

Mensen met een beperking, chronische ziekte en ouderen maken vaak gebruik van begeleiding, dagbesteding en respijtzorg. Voor het terugdringen van zorgkosten is het van groot belang dat in het wetsvoorstel wordt opgenomen dat deze voorzieningen altijd onder het abonnementstarief vallen, juist als mensen langdurig op die zorg of ondersteuning moeten kunnen vertrouwen.

Meer nodig

Om de stapeling van zorgkosten echt te verminderen, is meer nodig dan alleen het abonnementstarief. In de brief aan de Tweede Kamer vragen de organisaties onder meer om een lagere eigen bijdrage en lagere aanvullende betalingen voor de Wet langdurige zorg. Daarnaast vragen we aandacht voor het moeilijk op te brengen eigen risico zorgverzekering en de hoge woon- en leefkosten voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona