Patiënt krijgt meer rechten rond digitale zorg

Zorgverleners die elektronische patiëntgegevens willen uitwisselen met andere behandelaars moeten vanaf 1 juli daarvoor toestemming vragen aan de patiënt. Ook als die uitwisseling binnen een en dezelfde instelling plaats heeft. Op die dag gaat het eerste deel in van de Wet Clientenrechten bij elektronische verwerking van gegevens.

PeeCeemetslotPatientenfederatie Nederland is blij met de wet. Die regelt de positie van de patiënt bij elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Directeur Dianda Veldman: “Dit is nog maar een eerste begin. Wij kijken uit naar 2020. Dan kan de patiënt ook aangeven welke behandelende zorgverleners zijn gegevens mogen zien en welke niet. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in een ziekenhuis bij een psychiater in behandeling is en die moet worden geopereerd aan zijn knie. Het is nergens voor nodig dat de arts die de knie opereert inzage heeft in het deel van het dossier dat de psychiater bijhoudt.”

Gratis digitaal afschrift
Voor de patiënten heeft de nieuwe wet nog een voordeel. Vanaf 2020 heeft de patiënt recht op digitale inzage in zijn dossier en een gratis digitaal afschrift. Dat kan hij dan in zijn eigen persoonlijke gezondheidsomgeving opnemen. Hij kan dan ook zien welke zorgverlener in zijn dossier heeft gekeken. Dianda Veldman: “In ons MedMij-programma werken we er nu hard aan om al die verschillende systemen met elkaar te laten communiceren, zodat de rechten van de patiënt ook echt gebruikt kunnen worden.”

Brochure Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Bekijk ook ons themadossier Medische gegevens uitwisselen

Over de financiering van patiëntenorganisaties
NPORadio1 – 21 november - vanaf 35:30 als u het uur tussen 7 en 8 uur in de ochtend terugluistert.

Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ICT&Health, 20 november

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Volkskrant, 17 november