Patiënt wil wel meebeslissen maar mist informatie

De stand van de patiënt

Patiëntenfederatie Nederland bestaat dit jaar 25 jaar en maakt aan de vooravond van het jubileumcongres de balans op. Wat is positie van de patiënt nu in de zorg? Staat de patiënt centraal zoals steeds meer zorgverleners zeggen? Is de patiënt gelijkwaardig aan zorgverleners?

Het antwoord is “nee”. Patiënten willen graag meedenken over hun zorg, maar ze krijgen te weinig informatie over de zorg om echt mee te kunnen beslissen. En dat gebrek aan goede informatie beperkt patiënten in hun keuzevrijheid.

CongreslogoDie conclusies trekt Patiëntenfederatie Nederland na een inventarisatie van alle data die de federatie afgelopen vijf jaar verzamelde. Aan de hand van die data is een 'stand van de patiënt' opgemaakt, een overzicht van wat patiënten aan zorg krijgen, wat ze van de zorg verwachten en wat hun rol in de zorg is.
Deze stand van de patiënt is geen wetenschappelijke studie, maar biedt wel inzicht in de positie van de patiënt, zoals de patiënt die zelf beleeft. Het zijn ervaringen van patiënten en hun naasten met de zorg.

Of het nu gaat om kleine zaken als bijkomende kosten als iemand naar het ziekenhuis gaat, of om belangrijke zaken als beslissen over een behandeling, telkens geven patiënten aan dat ze graag beter geïnformeerd hadden willen worden. Informatie vooraf over de kosten van parkeren bij het ziekenhuis en informatie vooraf over wat een behandeling voor gevolgen kan hebben.

Dat blijkt ook uit ervaringen die mensen delen op ZorgkaartNederland. Zo geeft 16 procent van de mensen die hun huisarts en/of huisartsenpraktijk waarderen, een onvoldoende voor de informatievoorziening en 17 procent vindt dat er niet genoeg naar hen geluisterd wordt.

Als we kijken naar de waarderingen van apotheken, dan blijkt dit percentage nog veel hoger te liggen. 40 procent van de mensen vindt de informatievoorziening onvoldoende en 44 procent vindt dat er niet voldoende wordt geluisterd.

De stand van de patiënt geeft vooral inzicht in hoe de situatie nu is. Op 5 november organiseert de Patiëntenfederatie een jubileumcongres waarin de toekomst van de patiënt centraal staat. Dan presenteert de federatie haar visie op 2030. Hoe is de zorg dan geregeld en waar staat de patiënt over twaalf jaar?

>  Bekijk hier de Stand van de patiënt

Krappe voldoende voor kwaliteit van leven
Zorg&Welzijn, 28 mei

Overheid is grip op geneesmiddelenvoorziening kwijt
NPO radio 1, 17 mei

Mijnkwaliteitvanleven.nl: kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medicalfacts, 16 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
EZpress, 15 mei

Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
Medical Facts, 15 mei

Hoe gaat de zorg de volgende coronafase in?
De ochtend van 4 – Radio 4, 8 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Methodiek voor het ontwikkelen van praatkaarten beschikbaar
ZorgKrant, 7 mei

Risico's van de versoepeling van de coronaregels voor het opstarten van de reguliere zorg - vanaf 15:10
Goedemorgen Nederland, 7 mei

Covid-19; wat is de impact op uw Wmo-cliënten?
Binnenlands Bestuur, 1 mei

Digitale zorg: ook na corona
Skipr, 28 april

Vaker 'nee' zeggen tegen dure medicijnen? Een slecht plan vindt de Patiëntenfederatie
1Vandaag, 23 april

'Patiënten betalen honderden euro’s extra door corona’
BNR-radio, 22 april

Impact uitgestelde zorg blijft voorlopig voelbaar
ICT&Health, 20 april

Hoe starten we de reguliere zorg weer goed op?
RTL-Nieuws, 20 april

Over het opstarten van de reguliere zorg
Radio1Journaal, vanaf 8.00 uur, 20 april

Veel thuiszorg stopgezet uit vrees voor corona