Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

  • Home
  • Nieuws
  • Patiëntenfederatie NPCF en KNMG: instanties moeten beroepsgeheim dokter niet omzeilen

Patiëntenfederatie NPCF en KNMG: instanties moeten beroepsgeheim dokter niet omzeilen

 

Artsenfederatie KNMG en patiëntenfederatie NPCF willen afspraken met instanties die onnodig hele medische dossiers opvragen bij cliënten. Zo omzeilen ze het medisch beroepsgeheim, want ze mogen feitelijk alleen gerichte schriftelijke vragen stellen aan de arts.
Mensen voelen de druk om hun medisch dossier op te vragen bij hun arts en een kopie te verstrekken aan instanties als het UWV, gemeenten, levensverzekeraars en letselschadebureaus. Zij werken mee uit angst anders geen uitkering of verzekering te krijgen. Dit blijkt uit een meldactie van patiëntenfederatie NPCF en signalen van artsen bij de KNMG.
dossierkl
Weloverwogen toestemming patiënt
KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag: "Instanties moeten gerichte schriftelijke vragen stellen aan een arts, met toestemming van de patiënt. Ze moeten dit niet omzeilen door de patiënt bij de arts een kopie van zijn hele dossier te laten opvragen. Wat een patiënt met een arts bespreekt, is vertrouwelijk. Dan past het om alleen informatie op te vragen die écht nodig is om een aanvraag van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een uitkering wegens letselschade te beoordelen."
Wilna Wind, algemeen directeur NPCF: "Het gaat erom dat een patiënt weloverwogen toestemming kan geven voor gerichte informatieverstrekking. Zonder druk of onterechte eisen van instanties. Je wilt ook niet dat je medisch dossier bijvoorbeeld bij een gemeente gaat zwerven."

Patiëntengeheim
NPCF en KNMG zijn met diverse instanties in gesprek over handhaving van de regels om inbreuk op de privacy van patiënten te voorkomen. Wind: "Deze handelwijze staat op gespannen voet met de regels. Mensen in een kwetsbare positie voelen zich al gauw gedwongen om mee te werken terwijl ze daartoe niet verplicht zijn. Het is goed als er meer aandacht komt voor het patiëntengeheim: niet alleen artsen, ook patiënten moeten bewust omgaan met hun medische gegevens. Dan kun je misbruik door anderen voorkomen." Van der Gaag: "Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van patiënt en arts om te kijken wat verstandig is bij het verlenen van toestemming."

Afspraken gemeenten
Met de overheveling van zorg naar de gemeenten kan dit probleem nog wel eens drastisch toenemen, een gevaar waar de artsenfederatie het kabinet al eerder voor waarschuwde, zegt Van der Gaag. "We vinden het belangrijk dat de VNG en de overheid afspraken maken over gerichte inzage in het medisch dossier. Veel gemeenten zijn zich nog onvoldoende bewust over wat zij wel en niet aan medische gegevens mogen vragen van burgers. En dat geldt evengoed voor uitkeringsinstanties, letselschadebureaus en verzekeraars."

> Bekijk hier de factsheet

 

In de media

Patient cadeau
De Kwis, VARA (vanaf 34.33 minuten)
22 april 2017

Tweede Kamerleden krijgen hun eigen patiënt
Open Huis, Radio 5
19 april 2017

Een patient cadeau voor elk nieuw kamerlid
Omroep Brabant (vanaf 9:00)
19 april 2017

Patientenfederatie geeft patienten cadeau
De ochtend van vier, Radio 4 (vanaf 1'15''20''')
19 april 2017

Een patient cadeau
Radio 1 (vanaf 53.10)
19 april 2017 

Lilian Marijnissen krijgt chronisch zieke Lies cadeau
Pauw
19 april 2017

Een patiënt 'cadeau'
Hallo Nederland (vanaf 10.25 minuten)
19 april 2017

Kamerlid krijgt patiënt cadeau: een direct lijntje met het veld
NOS
19 april 2017

Hallo Kamerlid, luister eens: 'Er is zoveel te verbeteren in de zorg'
RTL Nieuws
19 april 2017

Kamerleden kregen vandaag een bijzonder cadeau: een echte patient
Hart van Nederland (vanaf 6.45 minuten)
19 april 2017