Rechter zet patiënt in de kou

Patiëntenfederatie Nederland is verbaasd en onaangenaam getroffen door een arrest van het Gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt of niet. Het Hof noemt dat ‘de eigen verantwoordelijkheid’ van de verzekerde. En alleen van de verzekerde.

Morele plicht
De Patiëntenfederatie is verrast door het vonnis. “Ik had verwacht dat het Hof op zijn minst ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de zorgverlener had gelegd. Noem het een morele plicht om je aankomende patiënt te vragen of hij contact heeft gehad met zijn zorgverzekeraar”, zegt directeur Dianda Veldman.
Ze wijst er op dat het wettelijk tot de algemene verplichtingen hoort van zorgaanbieders om hun patiënten ‘tijdig en zorgvuldig’ te informeren over de kosten. “De vraag of iemand is verzekerd, lijkt me daar zeker onder vallen. Onbegrijpelijk dat de rechter daaraan is voorbijgegaan en de patiënt in de kou laat staan.”

Volgens de Patiëntenfederatie bestaat zeker bij mensen in vrijgevestigde beroepen de kans dat zij geen contract hebben. “Dan is het ook in het belang van de specialist, fysiotherapeut of psycholoog dat hij vooraf met de patiënt bekijkt of de zorg wel wordt betaald”, zegt directeur Dianda Veldman.

Hof: patiënt moet ’t zelf doen
Dianda Veldman is dan ook niet blij met het arrest van het Gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde dat een patiënt een rekening van een specialist moest betalen. De specialist was niet gecontracteerd door de verzekeraar van de patiënt. Het Hof: “Uitgangspunt is dat de patiënt zelf nagaat of de zorgverzekeraar een behandeling vergoedt”.

Geen gedoe
De Patiëntenfederatie vindt dat het Hof de bal nu wel erg op het bord van de patiënt legt. Veldman: “Natuurlijk moet de patiënt ook zelf moeite doen om te weten of een zorgverlener wordt vergoed. Maar dat ontslaat een zorgaanbieder toch niet van de morele plicht om even te vragen of het is geregeld? Ik ken ziekenhuizen waar ze een bandje draaien met de mededeling dat je eerst moet vragen bij je zorgverzekeraar of het ziekenhuis wel is gecontracteerd. Waarom kunnen andere zorgaanbieders dat niet ook doen? Het is toch in beider belang dat je geen gedoe krijgt over de rekening.”

> Bekijk hier de uitspraak van het Gerechtshof (m.n. punt 2.9)
> Uit de Wet Marktordening Gezondheidszorg:
'Ook kan het zijn dat de zorgaanbieder niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar van de patiënt. In dat geval zal de zorgaanbieder hem daarop moeten wijzen, en daarbij aangeven dat dit kan betekenen dat de patiënt een deel van de behandeling zelf moet betalen, dan wel een beperkte vergoeding krijgt.'

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!