Samenhang in zorg en ondersteuning kan beter

Eén op de drie mensen met een chronische aandoening of beperking en ook ouderen en mantelzorgers hebben last van belemmeringen op vier of meer levensgebieden. Ze kunnen niet gaan en staan waar ze willen, hebben moeite met sociale contacten, het huis op orde houden, persoonlijke verzorging, inkomen of tijdsbesteding. Zij geven hun kwaliteit van leven een onvoldoende.

“We kunnen die levensgebieden niet los van elkaar zien. Er is daarom meer samenhang nodig bij het bieden van zorg en ondersteuning”, aldus Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland. Die samenhang is overigens ook beloofd bij de start van de decentralisatie in de zorg in 2015.

HHOuderemetRollatordef

Mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en (mantel)zorgers merken dat er op meerdere vlakken problemen kunnen ontstaan en dat die in elkaar grijpen. “Vaak wordt aangenomen dat zorg en ondersteuning de situatie op een enkel levensgebied moeten verbeteren. Bijvoorbeeld het huishouden geregeld hebben. Of een sociaal netwerk hebben, om eenzaamheid te bestrijden. Maar in de praktijk hebben al deze verschillende levensgebieden met elkaar te maken. Daarom is een samenhangende aanpak nodig. We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de relatie tussen levensgebieden en daarbij passende oplossingen”, zegt Dianda Veldman.

De bevindingen zijn afkomstig uit onderzoek door Mijnkwaliteitvanleven.nl dat vandaag verschijnt. Dit landelijke initiatief ging van start in 2014. Aanleiding was de overheveling van taken naar de gemeente, de Wlz en de nieuwe aanspraak wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet.

Deelnemers

In de afgelopen vijf jaar hebben ruim 58.000 mensen meegedaan aan Mijnkwaliteitvanleven.nl. Door het invullen van een vragenlijst brengen zij hun eigen situatie in beeld. Er zijn ruim 160.000 vragenlijsten ingevuld. Gemiddeld geven mensen hun kwaliteit van leven een 6,5. De waardering voor de omgeving scoort met 7,2 hoogst. De waardering van professionele zorg scoort met een 5,6 het laagst.

Door de tijd heen

Doordat een groot aantal deelnemers drie keer of vaker de vragenlijst heeft ingevuld, ontstaat een beeld door de tijd heen. Hieruit blijkt een positieve trend. Bij een groep mensen die een lage kwaliteit van leven ervoer en vaak professionele zorg kreeg, neemt over de tijd heen hun kwaliteit van leven toe. Het aantal levensgebieden met belemmeringen is verminderd en er is minder professionele zorg nodig.

Gemeenten op de hoogte

Mijnkwaliteitvanleven.nl zorgt ervoor dat de ervaringen van hulpvragers terechtkomen bij gemeenten. Zodra er in een gemeente 250 deelnemers zijn, worden de uitkomsten van de vragenlijsten verwerkt in een gemeenterapportage. Bij 100 deelnemers of meer krijgt de gemeente een overzicht met de belangrijkste resultaten. Eerder deze maand hebben bijna 150 gemeenten een overzicht ontvangen. Alle uitkomsten zijn te vinden op de website www.mijnkwaliteitvanleven.nl.

Achtergrondinformatie

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een grootschalig programma in Nederland om zichtbaar te maken waar goede zorg om draait. Het is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met MantelzorgNL, Per Saldo, Zorgbelang, KBO-PCOB, NOOM en Ieder(in).

> Alle uitkomsten zijn te lezen in de beleidsrapportage.

De ochtend op 4 - Dianda Veldman over o.a. Dementie
NPO-Radio4, 22 oktober

Persoonsgegevens arts op Zorgkaart niet in strijd met AVG
Medisch Contact, 21 oktober