Samenwerken met patiënten aan digitale zorg

Digitale zorg werkt pas echt goed als deze in samenwerking met patiënten is ontwikkeld. Daarom presenteren patiëntenorganisaties vandaag tijdens de e-healthweek zeven aanbevelingen om beter met patiënten samen te werken het ontwikkelen van digitale zorg.

De patiëntenorganisaties Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, PGOsupport en adviesorganisatie IKONE hebben samen een handreiking gemaakt, ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt’. De handreiking is bedoeld voor iedereen die actief is bij de ontwikkeling van digitale zorg: opdrachtgevers, financiers, projectleiders, zorgverleners, ontwerpers, tekstschrijvers. In de handreiking staan praktische aanbevelingen, praktijkvoorbeelden en tips voor succesvolle samenwerking met patiënten.

aanbevelingen 550px

Patiënten betrekken niet vanzelfsprekend
Patiënten gebruiken digitale zorg alleen als ze dat nuttig, gebruiksvriendelijk en veilig vinden. Het is dus cruciaal hen vanaf het eerste begin bij de ontwikkeling te betrekken. In de praktijk gebeurt dit nog onvoldoende en zeker niet structureel, met het risico dat de digitale zorg niet aansluit bij de behoeften van patiënten en daardoor niet gebruikt wordt. Om te voorkomen dat digitale toepassingen voortijdig op het digitale kerkhof belanden, adviseren de organisaties vanaf het begin met patiënten samen te werken. Hoe dat het beste kan, staat met zeven aanbevelingen in de handreiking beschreven. Enkele voorbeelden zijn: betrek patiënten in elke fase bij de ontwikkeling en implementatie, zoek de juiste mensen bij de juiste klus en evalueer regelmatig. Geïnteresseerden kunnen de handreiking ‘Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt’ downloaden via onze website <link naar onze website>.

Vervolgstappen
Deze handreiking is een initiatief van patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport en adviesorganisatie IKONE in het kader van de E-healthweek 2018. Het is een eerste stap om de samenwerking met patiënten te stimuleren. Vervolgstappen zijn: het ontwikkelen van kennis, werkmethoden, scholing en ondersteuning van succesvolle patiëntenparticipatie. Alleen daarmee komen we tot digitale zorg die de zorg verbetert én mensen helpt aan hun gezondheid te werken.

Samenwerken met patiënten = digitale zorg die werkt
Handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg. Bekijk document in pdf of Word

NVZ: Ziekenhuizen overleggen al met patiënten over inrichting portalen
ICT&Health,19 februari

Nationale Zorgnummer in Heel Holland Zorgt
SBS6, 17 februari

Vrouw heeft liever mannelijke huisarts bij lichamelijk onderzoek
Nationale Zorggids, 16 februari

Meerderheid van de vrouwen geeft voorkeur aan huisarts van hetzelfde geslacht
NU.nl, 16 februari

Uit Libelle-onderzoek blijkt: Vrouwen stellen bezoek bij mannelijke huisarts uit door schaamte
Libelle.nl, 16 februari

Samenwerking zorgt voor betere online en offline zorg
Skipr, 15 februari

Vrouw wil vrouwelijke huisarts bij intieme klachten
AD, 15 februari

Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft liever een vrouwelijke huisarts
RTL-nieuws, 15 februari

Help, mijn uitslagen staan online
Skipr, 14 februari

p>Onderzoek naar invloed schooltype op vriendschappen
NOG, 7 februari

Patiënt niet betuttelen
Zorgkrant, 6 februari

Patiëntenfederatie wil uitslagen online laten inzien: 'Niet elke arts is hier blij mee'
RTL Nieuws, 2 februari

Moet patiënt uitslag ziekenhuis direct kunnen zien?
Radio 1, 2 februari

Geef patiënt de kans om een testuitslag meteen in te zien, ook al leidt dat tot verwarring
Trouw, 2 februari

‘Meer maatwerk bij inzage onderzoeksuitslagen in patiëntenportaal’