Schippers heeft heel wat uit te leggen over premiestijging

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft wat uit te leggen. Nog geen week geleden kwam ze met een begroting waarin werd gezegd dat de zorgkosten onder controle zijn. En dat ze een premiestijging van de zorgverzekering verwachtte van 3,50 euro per maand. De inkt is nog niet droog en nu blijkt het bijna drie keer zoveel te zijn. Hoe zit dat? Heeft de minister dit niet voorzien?

lr verzekering 7575Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland in reactie op het bericht dat zorgverzekeraar DSW de premie voor volgend jaar met meer dan negen euro per maand verhoogt. Dianda Veldman: “Dat is meer dan 100 euro per verzekerde per jaar. En die verhoging komt bovenop het eigen risico dat nog steeds 385 euro is, en dus veel te hoog. Mensen kunnen dat niet betalen.

Vorig jaar hadden bijna een miljoen mensen een betalingsregeling bij de zorgverzekering (voor premie en voor eigen risico). Tel uit hoeveel dat er worden als de premie met meer dan 100 euro per verzekerde per jaar omhoog gaat. En daar komt dan nog de stapeling van eigen bijdragen bovenop. Ik ben benieuwd hoe het kabinet dit vandaag gaat uitleggen tijdens de Financiële Beschouwingen. Want dit kan zo niet.”

De Patiëntenfederatie roept andere zorgverzekeraars op 'voor één keer' DSW niet te volgen en de premie binnen de perken te houden.

> Zie ook Patiëntenfederatie boos over premiestijging

Gesprekswijzer biedt reumapatiënten houvast tijdens afspraken
Gezondheidsplein.nl, 18 oktober

Patiëntenorganisaties eisen landelijke aanpak problemen hulpmiddelen