Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

Schrap ook de regeldruk van patiënten

 

Mensen moeten centraal staan in de zorg en niet de regels. Het ministerie van VWS presenteerde op 22 mei een groot actieplan om overbodige regels in de zorg te schrappen. Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Mind werkten mee aan het actieplan ‘(Ont)Regel de Zorg’. Want schrappen van regels kan grote gevolgen hebben voor gebruikers van de zorg. Bovendien ervaren patiënten zelf ook regeldruk bij het aanvragen en organiseren van zorg.

Het plan ‘(Ont)regel de Zorg’ van VWS bevat een apart sectorplan met 12 voorstellen om regeldruk voor patiënten en cliënten te verminderen. Mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben, moeten niet belast worden met onnodige bureaucratie. Gedoe over geld en organisatie moet aan ‘de achterkant’ worden opgelost.

ManplusPapierenIn het actieplan staan voorstellen om aanvraagprocedures te vereenvoudigen, overbodige terugkerende machtigingen en verklaringen te schrappen en bekendheid over cliëntondersteuning te vergroten.

De acties moeten leiden tot het merkbaar verminderen van de regeldruk die cliënten en patiënten ervaren wanneer zij zorg en ondersteuning aanvragen en ontvangen.

Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Mind blijven actief betrokken bij de uitwerking van het sectorplan en zullen de voortgang monitoren. Ook willen de koepels betrokken blijven bij de andere sectorplannen die deel uitmaken van het actieplan ‘(Ont)regel de Zorg’.

De voorgestelde maatregelen kunnen gevolgen hebben voor patiënten en cliënten. Het is daarom belangrijk dat de stem van patiënten en cliënten ook bij de uitvoering van de andere sectorplannen wordt gehoord.

> Bekijk hier het plan ‘(Ont)regel de Zorg’ van VWS
> Zie ook Schrappen in regels kan, maar verlies de patiënt niet uit het oog

In de media

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier 
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars 
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister 
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten 
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar? 
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces 
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw 
ZorgKrant, 17 december

Help de dokter met een goed gesprek en de TV-Uitzending vanaf 21:42
Tijd voor MAX – Omroep MAX, 11 december