Slingeland meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is het meest patiëntvriendelijk van Nederland. Dat maakte Patiëntenfederatie Nederland vanavond bekend bij de jaarlijkse uitreiking van de Patiëntvriendelijkheidsprijzen. De publieksprijs is gebaseerd op ervaringen die patiënten met elkaar delen op ZorgkaartNederland.nl, de ervaringssite van de zorg en initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Gerdi Verbeet, voorzitter Raad van Toezicht en Dianda Veldman, directeur-bestuurder bij de Patiëntenfederatie, overhandigden de prijs tijdens een feestelijke avond in Central Studios in Utrecht.

Fotograaf Pim Geerts klein

In de categorie verpleeghuizen won Stichting Warm Thuis uit Oteleek. De meest patiëntvriendelijke kliniek is Vrouwenkliniek Zuidoost in Amsterdam. En orthopeed Jur Vellema uit Eindhoven werd door het publiek aangewezen als meest patiëntvriendelijke zorgverlener van Nederland.

Hoe feedback van patiënten leidt tot verandering

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem won de prijs voor de tweede keer. De vakjury roemde met name de continuïteit van de patiëntvriendelijke aanpak van het winnende ziekenhuis. “ZorgkaartNederland is een sterk onderdeel van de bedrijfscultuur, ze klaren met elkaar de klus”, staat te lezen in het juryrapport. “Wanneer er kritische noten op ZorgkaartNederland geplaatst worden, wordt hier inhoudelijk op gereageerd. Het Slingeland Ziekenhuis liet goed zien hoe feedback leidt tot verandering.” Het ziekenhuis heeft op basis van ruim 500 patiëntervaringen een 8.6 op ZorgkaartNederland.nl.

‘Een bevestiging dat we op de goede weg zijn’

Stichting Warm Thuis, een kleinschalig verpleeghuis nabij Alkmaar, was blij met de prijs. “Dit doet veel met ons. Waar we voor staan wordt blijkbaar gewaardeerd. En het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn,” zegt één van de medewerkers.
Vrouwenkliniek Zuid-Oost won de prijs met name omdat volgens patiënten de sfeer en de persoonlijke benadering erg prettig is. Ook de vakjury roemde hun speciale aanpak: “Vrouwenkliniek Zuidoost heeft een goede focus op de wijk en alles wat daarmee samenhangt. De kliniek wil daadwerkelijk van betekenis zijn voor vrouwen in Amsterdam Zuid-Oost en andere wijken."
In de categorie zorgverleners koos het publiek voor orthopeed Jur Vellema. “Dr Vellema is een zeer kundig persoon die normale taal praat en zeer menselijk is!”, schrijft één van zijn patiënten op ZorgkaartNederland. Jur Vellema is blij met zijn prijs en benadrukt dat het dankzij een teamprestatie is die hij samen met collega’s levert.

Medicijntekorten door softwarestoring bij leverancier
16 juni 2017

Verdwaald tussen de zorgloketten
Trouw