Stapeling van zorgkosten blijft een kwetsbaar punt in begroting VWS

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich zorgen over de stapeling van zorgkosten voor mensen met een chronische aandoening. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de federatie dat de minister van VWS komend jaar iets wil doen aan de stapeling van eigen betalingen voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning, de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet. Maar “mensen met een chronische aandoening hebben daarnaast vaak nog veel meer extra kosten”, aldus de brief, die is gestuurd aan de vooravond van de behandeling van de begroting van VWS.

HulpmiddelendefklZelfzorgmiddelen
De Patientenfederatie wijst erop dat mensen met een chronische ziekte ook extra kosten maken voor zaken als zelfzorg-
geneesmiddelen, vervoer, mondzorg en fysiotherapie. Bovendien komen er in 2019 extra kosten bij. Want de premies voor de zorgverzekering gaan omhoog en vitaminen, mineralen en zware paracetamol vallen niet langer onder de basisverzekering. Mensen die deze middelen gebruiken moeten dat voortaan zelf betalen. Daar bovenop komt dan ook nog de btw-verhoging op medicijnen, zelfzorgmiddelen en hulpmiddelen.

Uit de brief: “Wij vragen ons af of voldoende duidelijk is wat dit betekent voor mensen die langdurig van deze zorg en middelen afhankelijk zijn.”
De Patientenfederatie wil dat de minister in kaart brengt wat deze maatregelen voor gevolgen hebben voor mensen met een chronische aandoening. Laat de minister geen onomkeerbare stappen zetten, zolang niet duidelijk is wat de gevolgen zijn, aldus de brief.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar?
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw