Stijgende wachttijden ziekenhuis zijn onwenselijk voor patiënten

Patienten worden de dupe van stijgende wachttijden bij poliklinieken. “Te lang wachten is niet goed. Het geeft onrust en soms wordt de kwaal erger”, zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

Ze reageert op een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Daaruit blijkt dat de wachttijden in ziekenhuizen sinds 2013 weer toenemen.BalieZiekenhuisKL

Volgens afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten patiënten binnen vier weken bij een poli terecht kunnen. Voor een ingreep mag maximaal zeven weken gewacht worden. Maar die termijnen worden op veel plaatsen niet gehaald. Vooral voor oogheelkunde en plastische chirurgie nemen de wachttijden flink toe. Dat komt enerzijds door een gebrek aan artsen, maar ook doordat de samenleving vergrijst. Ouderen doen vaker een beroep op zorg dan jonge mensen.

Dianda Veldman: “Maar dat mag nooit een reden zijn om dan maar mensen in de wacht te zetten. Patiënten hebben recht op goede zorg, betaalbaar en binnen een redelijke tijd. Zorgverzekeraars moeten hun cliënten veel actiever wijzen op de mogelijkheid van wachtlijstbemiddeling. En ziekenhuizen kunnen zelf ook iets doen. Ik hoorde laatst van iemand die in een universitair ziekenhuis onder behandeling is en die een hartonderzoek moest krijgen. Daarop zei het universitaire ziekenhuis dat ze dat beter in een gewoon ziekenhuis kon laten doen omdat de wachttijd in het universitaire ziekenhuis veel langer was. Fraai is anders natuurlijk, maar nu werd de patiënt wel sneller geholpen.”

Beluister hier Dianda haar reactie op BNR Radio van 6 juli 2017

Over de financiering van patiëntenorganisaties
NPORadio1 – 21 november - vanaf 35:30 als u het uur tussen 7 en 8 uur in de ochtend terugluistert.

Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ICT&Health, 20 november

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Volkskrant, 17 november