Stijgende wachttijden ziekenhuis zijn onwenselijk voor patiënten

Patienten worden de dupe van stijgende wachttijden bij poliklinieken. “Te lang wachten is niet goed. Het geeft onrust en soms wordt de kwaal erger”, zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

Ze reageert op een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Daaruit blijkt dat de wachttijden in ziekenhuizen sinds 2013 weer toenemen.BalieZiekenhuisKL

Volgens afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten patiënten binnen vier weken bij een poli terecht kunnen. Voor een ingreep mag maximaal zeven weken gewacht worden. Maar die termijnen worden op veel plaatsen niet gehaald. Vooral voor oogheelkunde en plastische chirurgie nemen de wachttijden flink toe. Dat komt enerzijds door een gebrek aan artsen, maar ook doordat de samenleving vergrijst. Ouderen doen vaker een beroep op zorg dan jonge mensen.

Dianda Veldman: “Maar dat mag nooit een reden zijn om dan maar mensen in de wacht te zetten. Patiënten hebben recht op goede zorg, betaalbaar en binnen een redelijke tijd. Zorgverzekeraars moeten hun cliënten veel actiever wijzen op de mogelijkheid van wachtlijstbemiddeling. En ziekenhuizen kunnen zelf ook iets doen. Ik hoorde laatst van iemand die in een universitair ziekenhuis onder behandeling is en die een hartonderzoek moest krijgen. Daarop zei het universitaire ziekenhuis dat ze dat beter in een gewoon ziekenhuis kon laten doen omdat de wachttijd in het universitaire ziekenhuis veel langer was. Fraai is anders natuurlijk, maar nu werd de patiënt wel sneller geholpen.”

Beluister hier Dianda haar reactie op BNR Radio van 6 juli 2017

NVZ: Ziekenhuizen overleggen al met patiënten over inrichting portalen
ICT&Health,19 februari

Nationale Zorgnummer in Heel Holland Zorgt
SBS6, 17 februari

Vrouw heeft liever mannelijke huisarts bij lichamelijk onderzoek
Nationale Zorggids, 16 februari

Meerderheid van de vrouwen geeft voorkeur aan huisarts van hetzelfde geslacht
NU.nl, 16 februari

Uit Libelle-onderzoek blijkt: Vrouwen stellen bezoek bij mannelijke huisarts uit door schaamte
Libelle.nl, 16 februari

Samenwerking zorgt voor betere online en offline zorg
Skipr, 15 februari

Vrouw wil vrouwelijke huisarts bij intieme klachten
AD, 15 februari

Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft liever een vrouwelijke huisarts
RTL-nieuws, 15 februari

Help, mijn uitslagen staan online
Skipr, 14 februari

p>Onderzoek naar invloed schooltype op vriendschappen
NOG, 7 februari

Patiënt niet betuttelen
Zorgkrant, 6 februari

Patiëntenfederatie wil uitslagen online laten inzien: 'Niet elke arts is hier blij mee'
RTL Nieuws, 2 februari

Moet patiënt uitslag ziekenhuis direct kunnen zien?
Radio 1, 2 februari

Geef patiënt de kans om een testuitslag meteen in te zien, ook al leidt dat tot verwarring
Trouw, 2 februari

‘Meer maatwerk bij inzage onderzoeksuitslagen in patiëntenportaal’