Stop het onnodig wisselen van medicijnen

Minister Bruins moet met patiënten, experts, artsen en apothekers een lijst opstellen van medicijnen die niet mogen worden gewisseld zonder medische noodzaak. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die praat volgende week over geneesmiddelen.

voorschrijvenklIn de brief stelt de Patiëntenfederatie dat per jaar ongeveer een miljoen patiënten in de apotheek een ander medicijn krijgen dan het geneesmiddel dat de dokter op het recept zette. Sommige patiënten overkomt dat zelfs verschillende keren in een jaar.

Wisselen van medicijnen kan grote gevolgen hebben voor patiënten, zo bleek uit eerder onderzoek van veertien patiëntenorganisaties onder bijna tweeduizend patiënten. Ruim een derde voelt zich zieker na omzetting naar een ander merk dan hun vertrouwde medicijn. Bijna een kwart van de mensen moest hierdoor een extra medisch onderzoek ondergaan.

De Patiëntenfederatie vraagt de Kamer en de minister om tevens te garanderen dat als er 'medische noodzaak' op het recept staat, dit middel ook echt wordt verstrekt door de apotheek. Dat is nu lang niet altijd het geval.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

> Zie ook Minister moet toegang tot werkende medicijnen garanderen

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar?
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw