Vaste prijs ziekenhuis lost niets op

Patiëntenfederatie Nederland ziet weinig in het plan van de ziekenhuizen om voor een aantal kleine behandelingen een vaste prijs van 150 euro in rekening te brengen, ongeacht de werkelijke prijs. “Dat is leuk voor mensen die nooit wat mankeren, maar chronisch zieken en mensen met een beperking hebben er niets aan. Die zijn gewoon hun eigen risico van 385 euro kwijt”, zegt directeur Dianda Veldman.

ZHvoorpleinKL

Volgens haar zijn de vier miljoen mensen met een chronische ziekte veel beter af als het eigen risico fors wordt verlaagd, bijvoorbeeld naar 175 euro zoals de Patiëntenfederatie vorige week zei.

Dianda Veldman: “het is winst dat de ziekenhuizen kennelijk ook vinden dat er iets moet gebeuren aan het eigen risico, maar dit is niet de juiste oplossing. Dit helpt alleen gezonde mensen die één keer naar het ziekenhuis gaan. Maar waarom moet je die een cadeautje geven, terwijl de mensen die elk jaar hun volledige eigen risico opmaken met lege handen blijven zitten?”
De Patiëntenfederatie is wel blij dat de ziekenhuizen nu aangeven dat ze vooraf de prijs van een behandeling kunnen zeggen. “Wij willen die openheid al veel langer, maar hebben daar tot nu toe vergeefs om gevraagd”, aldus de directeur.

Over de financiering van patiëntenorganisaties
NPORadio1 – 21 november - vanaf 35:30 als u het uur tussen 7 en 8 uur in de ochtend terugluistert.

Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ICT&Health, 20 november

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Volkskrant, 17 november