Nieuws

Nieuws

Actuele en relevante zaken rondom de zorg en Patiëntenfederatie Nederland. Ook bereikbaar via RSS

  • Home
  • Nieuws
  • Verder reizen voor moeilijkere behandelingen

Verder reizen voor moeilijkere behandelingen

 

Minister Schippers van Volksgezondheid (VWS) heeft een akkoord gesloten met zorgverzekeraars, ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Het akkoord houdt in dat de ziekenhuizen zich meer moeten specialiseren om de kosten van de zorg minder hard te laten groeien. Hiermee kan de premiestijging voor de zorgverzekering beperkt blijven.

Het akkoord betekent dat niet alle ziekenhuizen alle behandelingen meer zullen doen. Iedereen kan straks in zijn eigen buurt nog terecht voor spoedeisende zorg of basiszorg. Maar voor moeilijke behandelingen of ingewikkelde zorg, moet de patiënt straks verder reizen. Het zal dan bijvoorbeeld gaan om behandelingen als dotteren of operaties bij alvleesklier-, slokdarm- of blaaskanker.

Wilna Wind van de Patienten Federatie NPCF reageert: "In ziekenhuizen waar die ingrepen vaker worden gedaan, worden ook betere resultaten gehaald: minder complicaties, hogere overlevingskansen, dus beter voor de patiënt. Dit betekent dus soms een langere reistijd, maar dan weet je wel dat de resultaten van de behandeling beter zijn".