Vijf slimme strategieën voor lokale belangenbehartiging

Zo bereik je een sterke lokale positie als patiëntenorganisatie!
Veel patiëntenorganisaties zijn landelijk georiënteerd, weten wat er speelt in Den Haag en hoe ze zich kunnen laten zien. Maar steeds meer beslissingen die hun leden raken worden buiten Den Haag genomen. Door gemeenten, zorgaanbieders of verzekeraars.

De vraag is dan hoe je als landelijke patiëntenorganisatie daarmee om wilt en kan gaan. Ga je lokaal de belangen van je achterban behartigen? En hoe doe je dat dan in 390 gemeenten? Ga je signalen ophalen en bundelen? Of ga je je achterban helpen bij hun individuele problemen in het lokale? Ga je je bezighouden met bezwaarschiften? Of juist niet? En met wie kan je samen optrekken?

Om het antwoord op die vragen te geven hebben Patientenfederatie Nederland, PGO Support en Movisie samen gewerkt aan een publicatie over hoe je een sterke lokale positie kunt krijgen als patiëntenorganisatie.

Vijf slimme strategieën voor lokale en landelijke belangenbehartiging zijn bij elkaar gebracht. Zo worden landelijke patiëntenorganisaties geïnspireerd en ondersteund bij hun zoektocht naar hun eigen positie in een tijd van decentralisering.

Omdat iedere patiëntenorganisatie weer anders is in doelstelling, werkwijze en mogelijkheden, kan iedere patiëntenorganisatie voor zich hierin een keuze maken en zich laten inspireren.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!