Vijf slimme strategieën voor lokale belangenbehartiging

Zo bereik je een sterke lokale positie als patiëntenorganisatie!
Veel patiëntenorganisaties zijn landelijk georiënteerd, weten wat er speelt in Den Haag en hoe ze zich kunnen laten zien. Maar steeds meer beslissingen die hun leden raken worden buiten Den Haag genomen. Door gemeenten, zorgaanbieders of verzekeraars.

StraatbeeldKLaDe vraag is dan hoe je als landelijke patiëntenorganisatie daarmee om wilt en kan gaan. Ga je lokaal de belangen van je achterban behartigen? En hoe doe je dat dan in 390 gemeenten? Ga je signalen ophalen en bundelen? Of ga je je achterban helpen bij hun individuele problemen in het lokale? Ga je je bezighouden met bezwaarschiften? Of juist niet? En met wie kan je samen optrekken?

Om het antwoord op die vragen te geven hebben Patientenfederatie Nederland, PGO Support en Movisie samen gewerkt aan een publicatie over hoe je een sterke lokale positie kunt krijgen als patiëntenorganisatie.

Vijf slimme strategieën voor lokale en landelijke belangenbehartiging zijn bij elkaar gebracht. Zo worden landelijke patiëntenorganisaties geïnspireerd en ondersteund bij hun zoektocht naar hun eigen positie in een tijd van decentralisering.

Omdat iedere patiëntenorganisatie weer anders is in doelstelling, werkwijze en mogelijkheden, kan iedere patiëntenorganisatie voor zich hierin een keuze maken en zich laten inspireren.

> Bekijk hier de publicatie voor lokale belangenbehartiging

Laat patiënt beslissen over inzage in medisch dossier
Medical Facts, 18 december

Security.nl Eerste Kamer tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars
Security.nl, 17 december

Erkenning twee centra Deventer Ziekenhuis in nieuw topklinisch kwaliteitsregister
Deventer Post, 17 december

Radar TV over de medicijntekorten
(vanaf 9:20) 17 december

Je medicijn niet leverbaar?
RadarTV – de livestream discussie na de Radar uitzending, 17 december

Diakonessenhuis zet VR-handschoen in bij genezingsproces
ICT & Health, 17 december

Veel mensen blijven verzekeraar trouw