Wie een ziekenhuis zoekt heeft veel te kiezen maar mist informatie

Mensen die naar een ziekenhuis moeten, weten dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen en dat er dus iets te kiezen valt. Maar ze kunnen niet altijd de juiste (kwaliteits)informatie vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend leden van het patiëntenpanel.

BalieZiekenhuisKLHet overgrote deel (76%) van de mensen die in de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezocht, bepaalde zelf welk ziekenhuis het werd. Een kwart van hen kreeg hulp van iemand anders bij het kiezen.

Van de mensen die niet zelf de keuze hebben gemaakt, is het merendeel (77%) zich wel bewust van het feit dat er iets te kiezen is. Maar er waren redenen om niet zelf te kiezen: er was sprake van spoed, of genoeg vertrouwen in de huisarts om diens advies te volgen, of de patiënt was bekend met het ziekenhuis.

> Bekijk hier de Patiëntenmonitor Hoe kiest u een ziekenhuis?

> Bekijk hier de rapportage Hoe kiest u een ziekenhuis?