Woede om prijsverhoging geneesmiddel

Cliëntenorganisaties WijzijnMind en PlusMinus en artsen zijn kwaad op het Britse bedrijf Essential Pharma. Dat heeft per 1 juli de prijs van het geneesmiddel Priadel bijna verviervoudigd. Het middel wordt veel gebruikt door mensen met een bipolaire stoornis. Voor honderd pillen moest tot gisteren 4,76 euro worden betaald. Sinds gisteren is de prijs 15,58 euro.

ApoOosterwoldeviaDV3KLDe prijsverhoging heeft tot gevolg dat patiënten voor het geneesmiddel moeten gaan bijbetalen in de apotheek. Gemiddeld gaat het om 11 euro per maand. Patiëntenfederatie Nederland zegt dat kwetsbare mensen nu moeten gaan opdraaien voor de winsten van het bedrijf.

Het is niet de eerste keer dat Essential Pharma op deze manier in het nieuws komt. Twee jaar geleden verhoogde het bedrijf ook al de prijs van een aantal middelen. Ook dat gebeurde nadat het bedrijf de rechten had gekocht.

VIG wil uitleg

De Vereniging Innovatie Geneesmiddelen (VIG), een brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven in Nederland, stelt dat het Engelse bedrijf moet uitleggen waarom de prijs ineens omhoog schiet. De VIG geeft aan dat geneesmiddelenbedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en moeten zorgen voor betaalbare en toegankelijke medicijnen.

Patiëntenfederatie is het eens met de VIG dat geneesmiddelen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Maar vindt dat de VIG zelf ook iets heeft uit te leggen. Het Britse bedrijf is zelf geen lid van de VIG, maar het heeft wel de rechten gekocht van bedrijven die wel lid zijn van de VIG, waardoor die Essential Pharma in de gelegenheid hebben gesteld een monopoliepositie te creëren. De Patiëntenfederatie roept de VIG op om met haar leden afspraken te maken dat ze bij verkoop van rechten vastleggen dat de rekening niet bij de patiënt terechtkomt in de vorm van een prijsverhoging voor hetzelfde middel.

Zorgen bij patiënten om afzeggen onderzoek en behandeling
De Ochtend van 4 – NPO-radio, 25 maart

Skipr.nl, 24 maart

Noordhollands Dagblad, 24 maart

Zorgen om uitstel van operaties
Voorburgs Dagblad, 24 maart

Nieuws.nl, 24 maart

Begrip bij patiënt voor afzeggen afspraak, maar zorgen om gevolgen gezondheid
NOS, 21 maart

Zorgen over uitstel niet-corona zorg
NOS/Nieuwsuur – 21 maart

Zorg voor coronapatiënten in ziekenhuizen gaat ten koste van de reguliere patiënten
Met het Oog op Morgen; Radio 1 – item start op 14:50 , 21 maart

Kunnen apps je slaapkwaliteit meten?
EOSwetenschap.eu, 18 maart

Implementatieagenda Gepast Gebruik Zorg nu online
ICT&Health, 13 maart

Patiëntgegevens moeten straks digitaal uitgewisseld kunnen worden
Zorgkrant, 13 maart

Van verpleging tot huishoudelijke hulp: alles wat je wilt weten over thuiszorg in Nederland
Margriet.nl, 12 maart

Vaste ambulance blijft op Urk
Het Urkerland, 12 maart

Vind maar eens een huisarts in Alkmaar. Bijna alle praktijken zijn gesloten voor nieuwe inschrijvingen
Noordhollands Dagblad, 11 maart

Zorgfraude aanpakken met Fair Care App
ICT & Health, 9 maart

Over Corona en de samenhang met de productie van medicijnen in China
NPO Radio 4 – De ochtend van 4, 9 maart

Wonen, een mensenrecht, en wel zo normaal mogelijk
Platform31.nl, 5 maart

Au Pays-Bas, un système d'urgences efficace; hoe het werkt in de spoedzorg in Nederland
TV-France; Public Senat, 4 maart

Het is kunst- en vliegwerk voor Imre Damsma om de juiste medicatie te bemachtigen
FrieschDagblad.nl, 24 februari

Fabrikanten opereren onbevoegd op de OK
Argos, 22 februari

Patiënt niet over het hoofd zien bij financiering wijkverpleging
Zorgkrant, 21 februari

Flinke stap achteruit door wetsvoorstel ‘resultaatgericht beschikken’
Zorgkrant, 21 februari

Tekort aan dokters en assistenten: 'Je wordt er soms gewoon verdrietig van'
Radio1, 20 februari

Waarom is mijn ziekenhuisrekening zo hoog?
MAX, 21 februari