Zorgkosten gaan om meer dan het eigen risico

Patientenfederatie Nederland vindt dat het ministerie van VWS geen volledig beeld geeft van de kosten van de zorg. Het ministerie maakte op 8 maart via het Algemeen Dagblad bekend dat de zorgkosten voor alleenstaanden met een minimuminkomen nu lager zijn dan voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Directeur Dianda Veldman van de Patientenfederatie noemt dat “selectief winkelen. Je moet breder kijken dan alleen naar de zorgverzekering en de kosten daarvan.”

Veldman: “Zodra je ziek wordt, een beperking hebt of hulp en ondersteuning thuis nodig hebt, kunnen de kosten flink oplopen. Denk aan steeds verder gestegen eigen bijdrages voor hulp in huis of voor medicijnen. Ik hoor verhalen van onze leden dat ze soms honderden euro’s per maand meer kwijt zijn aan zorgkosten dan vroeger. Als je eerlijk bent, vertel je dat er ook bij. En het ministerie vergeet te vertellen dat veel gezinnen en mensen net even boven het minimum er afgelopen jaren ook fors op achteruit zijn gegaan. En dan gaat het niet alleen om het steeds verder gestegen eigen risico.”

Betaalbaarheid zorg filmpje play

Bekijk ook het artikel 'Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg' op NOS.nl

Luister naar de reactie van Dianda Veldman op NOS Radio 1 Journaal

Reactie Dianda Veldman op uitslag Tweede Kamerverkiezingen
BNR Nieuwsradio (vanaf 1.58 minuten)
16 maart 2017

Meer gebruik van e-health in de zorg
NPO Radio 5, OpenHuis (vanaf 1:45:45)
14 maart 2017

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor iedereen
Max Vandaag
10 maart 2017

Gemeente wil zorgverzekering voor alle Rotterdammers
Binnenlands Bestuur
10 maart 2017

Reactie Dianda Veldman op 'Mensen met minimum inkomen betalen minder zorgkosten'
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 8-9 uur, vanaf 11 min.)
8 maart 2017

Patiëntenfederatie: kijk ook naar eigen bijdrage in de zorg
NOS.nl
8 maart 2017

Thuiszorg onder druk in Eindhoven: wachtlijsten ingesteld
Eindhovens Dagblad
7 maart 2017

17 organisaties starten landelijk onderzoek problemen ouderenzorg
NOS Journaal Radio 1 (uitzending 7-8 uur, vanaf 51.10 min.)
4 maart 2017