Alternatieve zorg
Alternatieve zorg of complementaire zorg zijn behandelingen waarvoor - nog - geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde en homeopathie. Artsen en andere zorgverleners kunnen alternatieve zorg bieden. Meestal naast reguliere zorg, maar soms ook in plaats van reguliere zorg. Alternatieve geneeswijzen kunnen een aanvulling zijn op jouw reguliere medische zorg.
Vormen alternatieve zorg
Er zijn diverse vormen van alternatieve zorg. Bijvoorbeeld: acupunctuur, antroposofie, chiropractie, homeopathie, manuele geneeskunde, moermantherapie, natuurgeneeskunde, orthomanuele therapie, orthomoleculaire geneeskunde en osteopathie.
Sommige ‘alternatieve geneesmiddelen’ worden voorgeschreven door de arts, maar niet vergoed. Bijvoorbeeld cannabis.
Vergoeding alternatieve zorg
De basispolis van de zorgverzekering vergoedt geen alternatieve zorg. Een aanvullende verzekering in sommige gevallen wel. Vaak zit er een maximumbedrag per jaar aan vast. Soms geldt er een gedeeltelijke vergoeding van bijvoorbeeld tachtig procent van de rekening en soms vergoedt een verzekeraar alleen bepaalde vormen van alternatieve zorg. Controleer hiervoor je zorgverzekering of overleg met je zorgverzekeraar.
Tips voor het kiezen van alternatieve zorg
-
Informeer vooraf goed bij je zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding.
-
Let op of je behandelaar door je zorgverzekeraar is gecontracteerd, anders kan het dat je alsnog niet alles vergoed krijgt.
-
Bespreek met je huisarts, apotheek of drogist welke alternatieve geneesmiddelen je gebruikt.