Ellen: ‘Vrouwen willen alle ballen in de lucht houden, ziek of niet.’

Als je migrainepatiënt bent, kun je het beste caissière zijn, bij wijze van spreken. Migraine is voor iedereen vervelend. Maar wordt een caissière ziek, dan worden de klanten in de winkel toch wel geholpen. Als ik me ziek meld, blijft een groot deel van mijn werk liggen. Soms worstel ik me door de aanvallen heen met medicatie. Soms sluimert de migraine: een aanval breekt dan niet helemaal door, maar ik leef wekenlang op halve kracht. Sinds ik het heb, ben ik ook sneller overprikkeld. Voor drukte ben ik bijvoorbeeld erg gevoelig geworden.

Vrouw op barkruk aan hoge tafel
Annemarie Bakker fotografie

Onverklaarbaar

Ik was in de dertig en van de ene dag op de andere kreeg ik migraine. Het is onduidelijk waarom het toen begon. Ik had snel door wat er aan de hand was, het klachtenpatroon is typisch voor migraine. Je kunt geen licht en geluid verdragen, hebt heftige hoofdpijn en bent ontzettend misselijk. Ik kreeg verschillende soorten medicijnen: pillen om een aanval tegen te gaan en pillen als middel om een aanval te voorkomen. Het is zoeken naar wat het beste werkt, dat is per persoon verschillend. Gewone pijnstillers helpen absoluut niet, al wil de tv-reclame ons anders doen geloven.

Het zijn de hormonen

Het is bekend dat migraine vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. En dat hormonen een rol spelen. De concentratie daarvan schommelt behoorlijk tijdens de cyclus en dat kan migraine veroorzaken. Mannen met migraine lijken hogere oestrogeenspiegels, vrouwelijke hormonen dus, te hebben dan gezonde mannen. Eerst kon ik een duidelijk verband leggen tussen de migraine-aanvallen en mijn menstruatiecyclus. Ik kon er de klok op gelijk zetten. Nu ik iets ouder word, is die relatie minder aanwezig. Sommige vrouwen komen na de overgang van de migraine af. Maar er zijn ook vrouwen van 85 die er nog steeds aan lijden, aldus mijn neuroloog. Ik moet dus echt afwachten.

Onzichtbare ziekte

Mensen komen met alternatieve therapieën en allerlei goedbedoelde adviezen. Liever heb ik de vraag: wat kan ik concreet voor jou doen als je migraine hebt? Bijvoorbeeld eten koken, morele steun geven of me met rust laten. Migraine is onzichtbaar. De ziekte is niet levensbedreigend, je ziet het niet aan de buitenkant. Als je me ziet, heb ik het niet! Een hevige aanval maakt je eenzaam en verdrietig. In no time voel je je enorm ellendig en hulpeloos.

De lat ligt hoog

Me ziek melden op het werk is in strijd met mijn verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef. Ik weet best wel dat ik me als werknemer ziek mag melden. Maar ik doe het niet vaak. Ik leg de lat hoog voor mezelf. Ik ben controller en als ik mijn werk niet doe, dan stapelt het zich op. Een tandje erbij is dan de strategie. Een deadline om een begroting op te leveren is niet onderhandelbaar. Migraine trekt dan een zware wissel op je privéleven. Lukt het op een werkdag niet, dan maar in het weekend werken.

Vrouwen hebben meer dan mannen de neiging om alle ballen in de lucht te willen houden. Omdat ze oog hebben voor alle kleine dingen, maken ze zich overal druk om. Allemaal verplichtingen, allemaal acties…. het gaat maar door. Ik denk dat vrouwen met migraine daardoor veel stress ervaren.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!