Wat is een PGD?

PGD Kader 2020

Welkom op de site van het project PGD Kader 2020! Het project heeft tot doel een kader te realiseren om de ontwikkeling, invoering en opschaling van Persoonlijke GezondheidsDossiers te faciliteren. 

Het project PGD Kader 2020 is eind 2015 afgerond.

Wat is een PGD?

De drie onderdelen van een PGD
Een PGD heeft drie onderdelen, eigenlijk dezelfde drie als op een smartphone. Een onderdeel met gegevens (op een smartphone de contacten en telefoonnummers), een onderdeel met toepassingen/apps, en een besturingssysteem dat aan elkaar koppelt.


Gegevens
Basis van het PGD is een grote digitale map met door u verzamelde persoonlijke gegevens over je gezondheid. Gegevens over bijvoorbeeld leeftijd, gewicht, bloedgroep, ogen, conditie, bloeddruk, inentingen en andere gezondheidsgegevens die u zelf kunt verzamelen en bijhouden. Daarnaast kunt u hierin de belangrijkste bevindingen van de dokters en hulpverleners opslaan, zoals diagnoses, onderzoeken en medicijngebruik. Maar ook gegevens over wie te waarschuwen in geval van een ongeval, wie uw huisarts is, etc. De essentie is dat u de gezondheidsgegevens die u belangrijk vindt, verzamelt op één plek, zodat u ze altijd terug kunt vinden als u ze nodig heeft.


Toepassingen/Apps
De diensten van een PGD zijn een soort 'apps'. Zo zijn er talloze apps (zie DigitaleZorgGids.nl) waarmee je allerlei metingen kunt doen zoals het meten van hartslag, bloeddruk en suiker. De uitkomsten van deze metingen kunt opslaan in uw dossier en delen met anderen. Ook zijn er apps waarmee u informatie kunt delen met je zorgverleners. Zo kunt u bijvoorbeeld een stukje uit uw dossier naar uw huisarts sturen voordat u een consult krijgt. Er zijn ook apps die het mogelijk maken om hulp te vragen als u die nodig heeft (soort minimarktplaats). En er zijn apps rondom communities van sporters en patiëntgroepen. Het is prettig om resultaten te delen wanneer u actief met uw gezondheid bezig bent, bijvoorbeeld in de vorm van een competitie of spelletje. Zo kunt u hardloopprestaties die u heeft bijgehouden met een app of de echo van uw baby die u hebt ontvangen van uw verloskundige delen via Facebook. Er komen ook handige apps die u helpen herinneren om op tijd doktersafspraken te maken, en de juiste voedings¬supplementen of steunkousen te bestellen.


Besturingssysteem/Informatiekoppelaar
Het hart van het PGD verbindt uw persoonlijke gegevens met de door jouw geselecteerde diensten op een slimme manier. Het hart van het PGD wordt gevormd door een soort persoonlijke intelligente informatiekoppelaar. Hiermee kunt u zelf kiezen wanneer u welke gegevens en diensten wilt gebruiken en met wie u deze wilt delen. Met deze intelligentie wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat u na een positieve zwangerschapstest door uw PGD wordt gewaarschuwd om uw geplande röntgenonderzoek af te zeggen. Net als op uw smartphone kunnen de apps in uw PGD op elkaar reageren, als u dat wil.Het PGD van Stef
 
Stef heeft een chronische ziekte en ziet daarom veel dokters. In bovenstaand filmpje ziet u wat een goed hulpmiddel het PGD is om de zorg beter op elkaar af te stemmen.